Je leest:

Grote Griepmeting weer van start

Grote Griepmeting weer van start

Op 1 november 2007 is de vijfde Grote Griepmeting van start gegaan. Deelnemers kunnen via internet zelf hun griepverschijnselen bijhouden. Op die manier ontstaat een kaart van Nederland en België waarop te zien is waar en wanneer we de griep krijgen. Nieuw is dit jaar de extra aandacht voor de effectiviteit van de griepprik.

Voor de vijfde keer in de geschiedenis wordt een grootschalige online griepmeting gedaan in Nederland en België. Onderzoekers uit beide landen kunnen zo volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt. Op de website Grote Griepmeting kunnen deelnemers zelf hun griepverschijnselen bijhouden.

Wekelijks kunnen vrijwilligers op de website aangeven hoe grieperig ze zijn. Aan de hand van de aan- of afwezigheid van griepachtige symptomen, wordt bepaald of een deelnemer ofwel verkouden of een vermoedelijke griep heeft. Alle metingen komen in een kaart van Nederland en België, die laat zien waar de griep zich manifesteert. Blauwe stippen geven de gevallen van verkoudheid aan en rode stippen de vermoedelijke griepgevallen. De meting is anoniem en de resultaten zijn vrij beschikbaar voor iedereen. De vijfde Grote Griepmeting wordt gehouden van 1 november 2007 tot 1 mei 2008.

Hoge koorts, koude rillingen of spierpijn? Dan kan het zijn dat je de griep hebt.

Betrouwbaar

Dit is het vijfde jaar dat de griepmeting in Nederland en België plaatsvindt. In Portugal gaat voor de derde keer een identieke griepmeting via internet van start. De afgelopen jaren brachten bijna veertigduizend ‘griepmeters’ in de drie landen de griepgolf in kaart. De bedenker van de griepmeting, Carl Koppeschaar, begon in 2003 met de metingen als educatief webproject, met als doel mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en te informeren over griep. “Maar inmiddels verschenen al twee wetenschappelijke publicaties waaruit bleek dat het project zeer betrouwbare resultaten oplevert,” aldus Koppeschaar en zijn team van wiskundigen, virologen en epidemiologen."

Op grond daarvan vinden deze winter ook proefmetingen plaats in Zweden en in Italië. Groot-Brittannië, Duitsland en Slowakije willen volgend jaar gaan meedoen. Verder is er al belangstelling vanuit Oostenrijk, Frankrijk, Finland, Ierland, Polen, Malta, Spanje, Estland en Luxemburg. Op den duur kan dus één grote, Europese griepmeting door vrijwilligers ontstaan."

Griepprik

Bijzondere aandacht bij de vijfde griepmeting gaat uit naar de effectiviteit van de griepprik en de bereidheid om de griepprik te nemen. Met enkele extra vragen proberen de onderzoekers inzicht te krijgen of er een verschil in bescherming is tussen mensen die de griepprik nemen op aanraden van een arts, en mensen die op eigen initiatief de griepprik halen.

Bij de vijfde Grote Griepmeting is er extra aandacht voor de effectiviteit van de griepprik.

Pandemie

Echte griep, of influenza, is een infectieziekte die met name wordt gevreesd vanwege de voortdurende verandering van het virus en daarmee de dreiging van een wereldwijde pandemie. Berucht is de Spaanse Griep, die in 1918-1919 naar schatting 40 miljoen slachtoffers eiste. De afgelopen jaren maken virologen zich ernstig zorgen over de verbreiding van de vogelgriep, omdat dat virus verwant is aan het menselijk virus en zou kunnen veranderen in een variant die van mens op mens overdraagbaar is. Grieponderzoeker Sander van Noort en zijn collega’s denken dat de Grote Griepmeting een belangrijk systeem is om de griepactiviteit tijdens een eventuele pandemie te kunnen blijven meten. Met name wanneer het rapporteringsysteem via de dan overbelaste huisartsen niet meer goed zou werken.

“Uit de voorgaande jaren weten we dat de griepmeting via vrijwilligers gelijke start-, piek- en einddata van de griepactiviteit meet als het rapporteringsysteem van de huisartsen,” zegt Van Noort. “Een voordeel is dat de online griepmeting de resultaten 3-4 dagen eerder heeft. Maar het belangrijkst is dat de meting een uniek platform biedt om de griepactiviteit tussen verschillende landen te vergelijken. Naarmate meer landen zich bij de meting aansluiten, kunnen we de verspreiding van griep van land tot land door Europa volgen en ook eerder waarschuwen.”

Aan de Grote Griepmeting doen ruim 27.000 vrijwilligers mee in Nederland, Vlaanderen en Portugal. De website verschaft informatie over griep en verkoudheid en brengt ook de verspreiding van het influenza-achtig ziektebeeld in kaart.

Griepmetingen in Nederland:

Dit artikel is een publicatie van Grote Griepmeting.
© Grote Griepmeting, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 november 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.