Je leest:

Grote Griepmeting weer van start

Grote Griepmeting weer van start

Nu iedereen weer in de rij staat voor de griepprik, is in Nederland en Nederlandstalig België ook de Grote Griepmeting weer van start gegaan. Op de website www.degrotegriepmeting.nl kunnen deelnemers zélf hun verschijnselen van griep en verkoudheid bijhouden. Onderzoekers hopen ermee de verspreiding van griep te kunnen volgen.

Op de website www.degrotegriepmeting.nl kunnen deelnemers zélf hun verschijnselen van griep en verkoudheid bijhouden. De Grote Griepmeting duurt dit seizoen van 1 november 2010 tot 1 mei 2011. De meting is zeer eenvoudig. Iedere week krijgen de deelnemende vrijwilligers een nieuwsbrief met een herinnering per e-mail. Het kost hun nog geen minuut om door te geven of zij gezond, grieperig of verkouden zijn. De meting is volstrekt anoniem. Alle metingen tezamen vormen een griepkaart van Nederland en België. Op de kaart is te volgen waar de infectieziekte zich op dat moment manifesteert.

Aandacht voor gezondheidswerkers

Speciale aandacht zal dit jaar worden geschonken aan gezondheidswerkers. Moeten die zich wel of niet laten vaccineren? De Gezondheidsraad adviseert van wel, maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de werknemers en de uitvoering bij de werkgevers. “Het percentage gezondheidswerkers dat in Nederland de griepprik neemt, steeg de afgelopen jaren weliswaar van 14 tot 19 procent en voor dit jaar wordt 21 procent verwacht,” zegt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de Grote Griepmeting. “Maar dat betekent nog steeds dat 79% zich niet laat vaccineren. Zij kunnen een infectiehaard vormen voor risicogroepen en ouderen. Het gaat om ruwweg een miljoen mensen die aan de bedden van patiënten staan of met hen in contact komen.”

Europese uitbreiding

Het is de achtste keer dat de griepmeting in Nederland en België plaatsvindt. Ook in Portugal, Italië en Groot-Brittannië vinden al identieke metingen plaats. Doordat de Europese Unie de Grote Griepmeting heeft opgenomen in het grootschalige epidemiologische onderzoeksprogramma EPIWORK, zal de griepmeting binnenkort ook van start gaan in Zweden. Er is een Franse vertaling gemaakt voor Franstalig België en Frankrijk en er wordt gewerkt aan een Spaanse versie. Verder komt er een Duitse versie voor de Duitstalige landen. Vanaf 2012 moet dit leiden tot één grote, Europese griepmeting door vele tienduizenden vrijwilligers. Buiten Europa heeft het Nederlandse initiatief navolging gekregen in onder andere Australië, Brazilië, Mexico en Canada.

Nog geen griep van betekenis

Hoewel veel mensen in dit jaargetijde (zwaar) verkouden zijn, is er nog nergens in Europa griep van betekenis. Dat is wel wat anders dan vorig jaar, toen de Mexicaanse griep juist in het najaar piekte. Door de Mexicaanse griep werd ook de normale seizoensgriep verdrongen. In ieder geval deed zich de afgelopen winter geen tweede grieppiek voor. Hoe de griep deze winter gaat verlopen is nog de vraag. Angst voor Mexicaanse griep hoeft er in ieder geval niet meer te zijn. Niet alleen verliep deze griep vorig jaar al veel milder dan gevreesd, ook is het (naast een andere variant van A-griep en een van B-griep) opgenomen in het vaccin van de huidige griepprik.

Zie ook:

Meer over griep:

Griepmetingen in Nederland:

Dit artikel is een publicatie van Grote Griepmeting.
© Grote Griepmeting, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 november 2010
Heb je gevonden wat je zocht?
We zijn onze zoekresultaten aan het verbeteren. Jouw antwoord helpt ons hierbij.