Je leest:

Groot Griepsymposium

Groot Griepsymposium

Auteur: | 20 mei 2004

Op woensdagmiddag 19 mei vond in het Amsterdamse science centre NEMO het slotsymposium van de Grote Griepmeting plaats. De GGM werd gehouden in een poging meer te weten te komen over de verspreiding van griep, maar ook om scholieren en algemeen publiek informatie te verschaffen over de infectieziekte.

Voor het slotsymposium van de Grote Griepmeting zijn de 150 trouwste griepmeters uitgenodigd, net als 100 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Die deden klassikaal aan de meting mee of wonnen de wedstrijden die door de organisatoren van de Grote Griepmeting waren opgezet. De leerlingen van de winnende klassen ontvangen op 19 mei hun prijzen.

In de Grote Griepwedstrijd kon je voorspellingen doen over de griepgolf in Nederland en Belgie. Wie het dichtst bij de gemeten curve zit, wint een reis naar Portugal – weg van de griep! bron: Grote Griepmeting

Ook vindt de prijsuitreiking plaats van de individuele ‘griepvoorspellingswedstrijd’, waaraan 4500 deelnemers hebben meegedaan. In samenwerking met wetenschapstheater Pandemonia wordt voor de bezoekers het Grote Griepspel georganiseerd. Samen met de presentatie van de resultaten en de lezing van griepdeskundige dr. Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam belooft het dus een zeer interessant symposium te worden!

Bijwonen of later zien

Omdat niet alle dertigduizend griepmeters In NEMO passen, hebben de organisatoren een selectie moeten maken. Maar alle andere griepmeters kunnen virtueel van het symposium meegenieten. Lezingen en evenementen worden namelijk gefilmd en verschijnen ‘s avonds op de website. Door middel van ’video on demand’ kan iedereen de evenementen én de resultaten van de metingen via zijn computerbeeldscherm bekijken. Het zijn tenslotte de zeer vele griepmeters die het project tot zo’n succes hebben gemaakt.

Succesvolle meting

De Grote Griepmeting ging op 1 november 2003 met veel publiciteit in de media van start. In het begin vulden 7000 ‘griepmeters’ elke week trouw de vragen over eventuele verkoudheid en griepsymptomen op de website in. Aan de hand van de eerder door hen opgegeven vier cijfers van de postcode kon op een kaart van Nederland en België worden aangegeven waar het griepvirus zich ophield en hoe het zich door onze streken verspreidde.

De gevallen van griep (rood) en verkoudheid (blauw) op 1 november (links) en 5 december (rechts). bron: Grote Griepmeting

Door de grote aandacht aan de Grote Griepmeting in het NOS Journaal van 3 december en het VRT Journaal van 7 december liep het aantal meters snel op tot meer dan 30.000. Een gebruikersonderzoek wees uit dat 86% van de griepmeters het leuk vond om mee te doen. 85% van de deelnemers wil volgend seizoen weer meedoen.

Resultaten

De griepmeting had tot doel mensen te fascineren voor wetenschappelijk onderzoek en kennis bij te brengen over het griepvirus. In die zin was de meting een groot succes. Met meer dan 140 publicaties in de media én de aandacht van de media zelf voor het ‘nieuwe’ Fujian-griepvirus en de aan griep verwante vogelpest in Zuidoost-Azië, is in een seizoen vermoedelijk nooit zoveel aandacht voor griep geweest.

Door een aantal vragen dat vooraf aan de griepmeters werd gesteld, probeerde de griepmeting ook te komen tot nieuwe inzichten. Zo werd gezocht naar het effect van de griepvaccinatie en het verband tussen roken en griep. Hoewel dit door een nieuwe griepmeting nog nader zou moeten worden onderzocht, lijkt het erop dat rokers een fractie meer kans hebben griep te krijgen. Ook is het effect van vitamine C op het voorkomen van griep en verkoudheid bestudeerd.

Een opmerkelijke waarneming is, dat het griepvirus zich afgelopen seizoen van land tot land door Europa verplaatste. Al enige jaren lang voeren zogenoemde ‘peilstationhuisartsen’ in Europa griepmetingen uit. Het European Influenza Survey Scheme (EISS), dat in Nederland door het NIVEL wordt gecoördineerd, maakt daar ook Europese griepverspreidingskaarten van.

Altijd werd gedacht dat als griep eenmaal de kop opstak, het zich via nationaal en internationaal verkeer snel zou verspreiden. Maar het nieuwe Fujian-virus begon eind oktober in Ierland, verspreidde zich naar Schotland en Engeland en stak vervolgens over naar Noorwegen en Portugal.

Via Portugal kwam het een week later in Spanje, weer een week later in Frankrijk, nog een week later in België en begin december in Nederland. Duitsland bleef lang griepvrij. Maar uiteindelijk dolven ook onze oosterburen het onderspit in een soort ‘tweefrontenoorlog’. Vanuit het westen drong het griepvirus via Nederland en Frankrijk binnen. Vanuit het oosten rukte een tweede griepgolf vanuit de Baltische Staten en Tsjechië op. Toen, in januari, zuchtte ook Duitsland onder de griep.

De organisatoren van de Grote Griepmeting hopen dat de publieksmeting ooit in Europees verband kan worden georganiseerd om juist dit soort bewegingen van het virus nauwkeurig in kaart te kunnen brengen.

Bovenstaande en andere resultaten worden allemaal besproken op het slotsymposium van de Grote Griepmeting op woensdagmiddag 19 mei in het Amsterdamse science centre NEMO.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 mei 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.