Je leest:

Griepprik kan zuiniger

Griepprik kan zuiniger

Auteur: | 4 november 2004

Nieuw onderzoek laat zien dat het griepvaccin veel zuiniger toegediend kan worden dan nu het geval is. Door de griepprik onderhuids in te spuiten blijkt het vaccin net zo goed te werken ook al gebruikt men minder dan twee keer de normale dosis.

In Amerika dreigt er dit jaar een tekort aan het griepvaccin – ofwel de jaarlijkse griepprik. Dit komt omdat de farmaceut Chiron zijn vaccin niet op de markt mag brengen want het voldoet niet aan de veiligheidseisen. Ook in Nederland blijkt de griepprik in deze tijd soms lastig te krijgen – de apothekers hebben het vaccins vaak niet op voorraad. Juist deze week presenteren wetenschappers de resultaten van hun onderzoek dat de toediening van het vaccin veel zuiniger kan.

Robert Belshe, directeur van het Center for Vaccine Development in Saint Louis:"het blijkt dat de one size fits all benadering voor griepprikken nu ter discussie staat. We vonden dat de griepprik nog net zo goed werkt ook al gebruikten we maar 40 procent van de normale hoeveelheid. We veranderde de manier van toedienen. Normaal wordt de griepprik in het spierweefsel van de arm ingespoten. Wij spoten het vaccin “intradermaal” in, dat betekent tussen twee huidlagen in." Het vaccin bleek prima te werken bij volwassenen tussen de 18 en 60 jaar oud. De intradermale injectie moet met een klein naaldje toegediend worden en is te vergelijken met muggenbeet. Er komt dan een klein druppeltje van het vaccin in de huid terecht.

Een Amerikaanse 65-plusser krijgt hier de traditionele intramusculaire griepprik

In totaal onderzocht Belshe 238 vrijwilligers waarvan er 130 tussen de 18 en 60 jaar oud waren en 108 personen ouder dan 60 waren. Ongeveer de helft van de groep kreeg de griepprik op de traditionele intramusculaire manier, de andere helft kreeg het op de nieuwe intradermale manier. Uit het onderzoek bleek dat de nieuwe toedieningswijze minder goed werkte bij ouderen. In Nederland worden risicoleiders zoals 65-plussers, diabetici en astmapatiënten opgeroepen om jaarlijks de griepprik te halen. Belshe:“blijkbaar is de antilichaam respons in ouderen niet zo goed als we minder vaccin gebruiken en dat intradermaal toedienen. Jonge mensen hebben minder vaccin nodig, ouderen blijkbaar meer.”

Met de nieuwe manier van toedienen – die wel 2,5 keer zuiniger is – valt dus heel wat winst te behalen. Want ook al valt de groep van 65-plusser af, er blijft nog een grote groep over van jonge mensen die jaarlijks de griepprik moeten krijgen, zoals werknemers in de zorgsector. Een ander voordeel dat uit het onderzoek blijkt is dat de nieuwe prik veel minder pijn doet. De studie moet nu herhaald worden met een grotere groep mensen om er zeker van te zijn dat de nieuwe prik alleen maar voordelen biedt ten opzichte van de oude prik. Voorlopig wordt dan ook gewoon de traditionele intramusculaire griepprik gebruikt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 november 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.