Je leest:

Griepprik helpt

Griepprik helpt

Auteur: | 24 februari 2005

Griepvaccinatie beschermt niet alleen ouderen, maar ook volwassenen en kinderen die het vaccin krijgen aanbevolen omdat ze tot een risicogroep behoren. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waarin ruim 75.000 patiënten werden gevolgd tijdens de griepepidemie van 1999-2000.

Het is de eerste keer dat is aangetoond dat vaccinatie werkt bij personen, jonger dan 65 jaar. De resultaten van het onderzoek staan deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine. Ieder jaar worden er tienduizenden Nederlanders opgenomen in het ziekenhuis met ernstige gezondheidsklachten vanwege de griep. Jaarlijks sterven er ongeveer 2000 mensen vanwege de griep. Vandaar dat in Nederland alle 65-plussers en jongeren en volwassenen met een risicoziekte, zoals hart-of longaandoeningen of diabetes, een oproep krijgen om de griepprik te halen.

In de VS zijn ze veel fanatieker met vaccineren dan in Nederland. Hier krijgt een gezonde 1e jaars student van de Princeton Universiteit een gratis griepprik uitgedeeld.

Dat de griepprik niet voor niets wordt aangeraden werd al eerder bevestigd in onderzoeken met 65-plussers. Die laten zien dat vaccinatie acute long- en hartziekten en zelfs sterfte in aanzienlijke mate kan voorkomen bij ouderen boven de 65 jaar. Bij de groep die jonger is dan 65 jaar en een risicoziekte heeft, zijn er altijd nog een hoop die de griepprik toch niet komen halen ook al wordt deze gratis verstrekt. Wellicht dat de resultaten van dit onderzoek de mensen uit deze groep aanspoort om zich te laten vaccineren. Aldus een toelichting van Eelko Hak en Erik Buskens, klinisch epidemiologen bij het UMC Utrecht die het onderzoek uitvoerden.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).
© Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 februari 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.