Je leest:

Griepactiviteit neemt toe

Griepactiviteit neemt toe

Auteur: | 4 februari 2005

De metingen van 19.000 vrijwillige griepmeters in Nederland en Vlaanderen wijzen het duidelijk uit: de griepactiviteit neemt toe. Het aantal griepachtige verschijnselen in onze streken stijgt, terwijl in zuidelijker gelegen landen al sprake is van een echte epidemie.

“Als er bij ons nog een griepgolf komt, is die in ieder geval veel later dan vorig jaar,” meldt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke website Kennislink (www.kennislink.nl) en initatiefnemer van de Grote Griepmeting (www.degrotegriepmeting.nl). "In de winter van 2003-2004 zuchtten Nederland en Vlaanderen tussen Sinterklaas en Kerst onder de griep.

Afb. 1: De geografische verspreiding van het griepvirus van vorige week (week 5, 2005). Zoals op de kaart te zien is tierde het griepvirus toen al welig in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk (paarse gebieden) en maakte het met rasse schreden opmars naar de buurlanden Oostenrijk (rood), Zwitserland, Duitsland, Nederland en België (oranje). klik op de afbeelding voor een grotere versie

Dit seizoen kregen velen in november last van een gemene hoest. Maar echte griep, of influenza, was dat niet. Zelfs de buikgriep waarvan sommigen begin dit jaar last kregen, had niets met infuenza te maken. Die werd veroorzaakt door het norovirus. Maar de afgelopen weken heeft zich via Ierland en Engeland wel influenza naar Spanje verspreid (zie afbeelding 1). Na van daaruit te zijn overgeslagen naar Portugal en Zuid-Frankrijk, woedt de griep nu ook in Italië. De ziekte van de Paus komt dus niet onverwacht."

“Tot nog toe is in Nederland niet veel aan de hand,” reageert Aad Bartelds van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondsheidszorg (NIVEL). “Dat blijkt uit de gegevens die worden verzameld door de zogenoemde ‘peilstationhuisartsen’ van het NIVEL. Maar we blijven uiteraard alert op de ontwikkelingen die nog kunnen komen.”

Afb. 2: Geregistreerde griepgevallen (per week) voor Spanje (boven) en Italië (onder). In beide grafieken zijn zowel de geregistreerde griepgevallen voor seizoen 2003-2004 (grijze lijn), als voor seizoen 2004-2005 (rode lijn) weergegeven. klik op de afbeelding voor een grotere versie

Vorig seizoen begon de griep in Ierland en sloeg via Portugal en Spanje over naar de rest van Europa (zie afbeelding 2 & 3). Eerst was Frankrijk aan de beurt, vervolgens het zuiden van België, Vlaanderen en daarna Nederland. “Het leek wel of er op de landkaart van Europa achter elkaar dominostenen omvielen,” herinnert Koppeschaar zich. “Op grond van die merkwaardige beweging hebben Europese onderzoekers de verspreiding van griep gedurende de afgelopen vijf seizoenen bekeken. In drie van de vijf jaren zagen zij aanwijzingen voor een oostwaartse en ook noordwaarts oprukkende griepgolf. Dit seizoen lijkt zich dat opnieuw te herhalen.”

Afb. 3: Geregistreerde griepgevallen (per week) voor Nederland (boven) en België (onder). In beide grafieken zijn zowel de geregistreerde griepgevallen voor seizoen 2003-2004 (grijze lijn), als voor seizoen 2004-2005 (rode lijn) weergegeven. Zoals je duidelijk kunt zien, is in vergelijking met vorig jaar een echte grote griepepidemie vooralsnog uitgebleven… klik op de afbeelding voor een grotere versie

Als er een patroon te ontdekken zou zijn in de verspreiding van het griepvirus, zou dat grote voordelen hebben voor de volksgezondheid. Afgezien van de griepprik, die bejaarden en andere kwetsbare groepen in de samenleving al ter bescherming krijgen, zouden verpleegtehuizen en zorginstellingen dan bijtijds antivirale middelen kunnen inzetten. Koppeschaar hoopt een Europese griepmeting te kunnen realiseren, waarbij grote groepen vrijwilligers niet alleen landelijk, maar ook regionaal de verspreiding van het virus in kaart kunnen brengen. Het streven is om zo’n Europese meting in 2007 te laten plaatsvinden.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Astronet.
© Astronet, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 februari 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.