Je leest:

Griep lijkt voorbij

Griep lijkt voorbij

De griepgolf, die begin februari vanuit België het zuiden van Nederland binnendrong, lijkt weg te ebben. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Grote Griepmeting (www.degrotegriepmeting.nl), een internetproject waaraan ruim dertigduizend vrijwilligers in Nederland, België en Portugal meedoen.

“Het aantal griepgevallen in Nederland is begin maart gestagneerd en is sindsdien in vrije val aan het dalen,” meldt grieponderzoeker drs. Sander van Noort, die nu al voor het vierde jaar de gegevens van de Grote Griepmeting analyseert. “Kijken we in de voorgaande jaren naar de tijd die verliep tussen het begin van de winterse griepepidemie en de top ervan, dan is het nu ook tijd om te gaan zakken. Zowel in Portugal als in België is de griepepidemie over. In Portugal duurde hij 23 dagen en in België 27 dagen. Ook Nederland heeft nu vier weken achter de kiezen. Ongeveer 5 procent van onze vrijwillige meters kreeg uiteindelijk de griep.”

Volgend het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) begon de epidemie officieel in week 9. In week 8 werd de epidemische drempel van 60 griepachtige ziektebeelden per 100.000 maar net gehaald. Vorige week was er met gemiddeld 86 griepachtige ziektebeelden echt sprake van een (milde) epidemie.

Goed nieuws: grieponderzoeker drs. Sander van Noort meldt dat het griepgevallen in Nederland begin maart is gestagneerd en sindsdien in vrije val aan het dalen is.

Het ergste lijkt voorbij

“Ik ben heel benieuwd naar de Nivel-gegevens van week 10,” vervolgt Van Noort. “Nadat het Nivel de epidemie had uitgeroepen, zijn mogelijk meer mensen naar de huisarts gegaan. Ook kunnen huisartsen er extra alert op zijn geweest, zodat die cijfers wellicht nog een stijging laten zien.”

Hoe dan ook: volgens de Grote Griepmeting lijkt het ergste nu voorbij. “Onze percentagekaarten, die een paar weken geleden nog felrood kleurden in Brabant, het uiterste zuiden van Zuid-Holland, Zeeland, Limburg en een deel van Gelderland, geven nu weer een gematigder percentage griepgevallen te zien,” zegt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van Kennislink en bedenker van de Grote Griepmeting. “Ik ben erg blij dat wij begin februari de ziekte al zagen aankomen en konden waarschuwen dat de griepepidemie op komst was. Ook brachten onze vrijwilligers een griepgolf in kaart die opnieuw van zuid naar noord door West-Europa trok. We hopen dat volgend jaar nog veel meer landen aan de Grote Griepmeting mee gaan doen, zodat we die raadselachtige golfbeweging nog beter in kaart kunnen brengen.”

Aan de Grote Griepmeting doen ruim 27.000 vrijwilligers mee in Nederland, Vlaanderen en Portugal. De website verschaft informatie over griep en verkoudheid en brengt ook de verspreiding van het influenza-achtig ziektebeeld in kaart.

Griepmetingen in Nederland:

Dit artikel is een publicatie van Grote Griepmeting.
© Grote Griepmeting, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 maart 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.