Je leest:

Griep achter de rug

Griep achter de rug

De jaarlijkse griepepidemie is nu echt voorbij. Dat meldt grieponderzoeker drs. Sander van Noort, op basis van cijfers van de Grote Griepmeting. De griep was op zijn hoogtepunt in Nederland minder hevig dan in België en Portugal, maar duurde langer. Opvallend is ook dat de griepepidemie de laatste jaren steeds later begint.

De jaarlijkse griepgolf lijkt definitief achter de rug. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Grote Griepmeting, een internetproject waaraan ruim dertigduizend vrijwilligers in Nederland, België en Portugal meedoen.

“Het aantal nieuwe griepachtige gevallen per week is onder de achtergrondwaarde van 400 per 100.000 inwoners gezakt. Daarmee lijkt de jaarlijkse epidemie nu echt voorbij,” meldt grieponderzoeker drs. Sander van Noort, die voor het vierde jaar de gegevens van de Grote Griepmeting analyseert en het aantal griepgevallen van dag tot dag bijhoudt. “Hoewel de top van de epidemie in Nederland (760 per 100.000) veel lager was dan in België (1375 per 100.000) en Portugal (1225 per 100.000), heeft de epidemie bij ons wel langer geduurd. In Nederland duurde de epidemie 46 dagen, in België 27 dagen en in Portugal 23 dagen. De griep is dus veel langzamer door Nederland getrokken dan door Portugal en (Nederlandstalig) België. Het percentage mensen dat griepachtige verschijnselen heeft gehad, is wel zeer vergelijkbaar in de drie landen. In Nederland heeft dit seizoen tot nu toe 5.4% van de meters een griepachtig ziektebeeld gehad, in België 5.6% en in Portugal 5.4%.”

Hoewel er op de top van de griepepidemie in Nederland minder mensen ziek waren dan in België en Portugal, duurde het langer voordat de epidemie overwaaide. Hierdoor werden er in totaal toch nog evenveel mensen ziek in alle drie de landen.

“Nederland overschreed in de week van 4 – 10 februari de achtergrondwaarde van 400 nieuwe griepgevallen per 100.000 inwoners. De top van de activiteit werd bereikt in de week van 26 februari – 5 maart, met bijna een verdubbeling van het aantal nieuwe ziektegevallen, en in de week van 16 – 22 maart zakte het aantal weer onder de achtergrondwaarde. Vergelijken we de vier seizoenen van de Grote Griepmeting in Nederland van 2003 tot 2007, dan blijkt dat de griepepidemie tot nu toe elk jaar later is begonnen. De epidemie van dit seizoen was in Nederland weliswaar laag, maar groter dan in het vorige seizoen. Ook in België en Portugal sloeg de griep veel harder toe dan in het vorige seizoen.”

Vorige week berichtte ook het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dat het einde van de influenza-activiteit in zicht leek. Het gemiddelde voor heel Nederland was toen al lager dan de drempelwaarde voor een epidemie. Alleen in Noord- en Zuid-Holland was nog net sprake van een griepepidemie.

Aan de Grote Griepmeting doen ruim 27.000 vrijwilligers mee in Nederland, Vlaanderen en Portugal. De website verschaft informatie over griep en verkoudheid en brengt ook de verspreiding van het influenza-achtig ziektebeeld in kaart.

Zie ook:

Griepmetingen in Nederland:

Dit artikel is een publicatie van Grote Griepmeting.
© Grote Griepmeting, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 maart 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.