Je leest:

Green Spider: hét vervoermiddel van de toekomst

Green Spider: hét vervoermiddel van de toekomst

Vier scholieren van de International School Hilversum zijn met hun Green Spider de winnaars van fuTure Design, de ontwerpwedstrijd voor hét vervoermiddel voor de toekomst. Tijdens de finaledag van de ontwerpwedstrijd voor havo- en vwo-scholieren op 25 juni in Delft, presenteerden ze hun Green Spider, een kleine driewieler voor twee personen, die op biodiesel rijdt. De scholieren wonnen een reis naar Londen en een Logitech webcam plus headset.

De Hilversumse scholieren willen hun voertuigen uitrusten met een systeem dat door de combinatie van mobiele telefonie en GPS registreert waar andere voertuigen zich bevinden en dat daardoor o.a. botsingen kan voorkomen, files kan helpen omzeilen en vrije parkeerplaatsen kan opsporen. Door aan dit systeem sensoren en een computer toe te voegen, kan een automatische piloot de besturing van de wagen op de snelweg overnemen.

‘Green Spider’: de grote winnaar van de ontwerpwedstrijd ‘fuTure Design 2005’

Verder bedachten de scholieren dat door de wagens te groeperen en dicht bij elkaar te laten rijden, de luchtweerstand voor de meeste wagens en dus het brandstofverbruik afneemt, “Het idee zit logistiek geweldig in elkaar”, zei de Delftse rector magnificus prof.dr.ir. Jacob Fokkema namens de jury. “Dit zijn ideeën die in de toekomst gerealiseerd kunnen worden.” De jury was verder onder de indruk van de manier waarop het teamleden hun ideeën gezamenlijk presenteerden.

Voor hun voertuig van de toekomst bedachten de vier Hilversumse scholieren het ‘V.I.E.W.-systeem’: een combinatie van mobiele telefonie en GPS dat registreert waar andere Spiders zich bevinden en daarmee o.a. botsingen kan voorkomen, files kan helpen omzeilen en vrije parkeerplaatsen kan opsporen. Door vervolgens aan dit systeem ook nog sensoren en een computer te koppelen, kan een automatische piloot de besturing van de wagen op de snelweg overnemen.

Het team ‘De Grote Vier’ van het Mill-Hillcolege in Goirle eindigde als tweede. Zij bedachten een muisvormige eenpersoons driewieler, met biodiesel als brandstof. Het meidenteam van Scholengemeenschap Lelystad won de derde prijs met hun ideeën voor een druppelvormig tweepersoonsvoertuig dat op CO2 rijdt.

In het spoor van Nuna 3

De TU Delft en de gemeente Den Haag daagden middelbare scholieren uit om in navolging van de studenten van de TU Delft die met de zonnecel-auto Nuna 3 gaan deelnemen aan de World Solar Challenge in Australië, na te denken over het duurzame vervoermiddel van de toekomst. Begeleid door docenten en studenten van de TU Delft werden de deelnemende scholieren stap voor stap geholpen om hun ideeën vorm te geven. 31 Teams uit het hele land, bestaande uit twee tot vier scholieren van HAVO of VWO (derde jaar en hoger), leverden een ontwerpidee in. De inzendingen varieerden van een vliegende schotel op zonne-energie tot een hybride stadsvoertuig op biodiesel.

Op de finaledag hebben de tien beste teams één onderdeel van hun ontwerp gebouwd of getest.. Zo werd de aërodynamische vormgeving van de verschillende ontwerpen in een windtunnel getest, en werden beproefd of windenergie succesvol toegepast kan worden in een wagen en hoeveel energie opgewekt kan worden uit de vering van een auto. Verder gaven de teams een presentatie van hun ontwerp voor de jury en talrijke belangstellenden.

Download hier het winnende ontwerp: ‘Green Spider’ (PDF bestand)

Dit artikel is een publicatie van TU Delta.
© TU Delta, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 juni 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.