Je leest:

Gouden KNCV-Medaille voor Mischa Bonn

Gouden KNCV-Medaille voor Mischa Bonn

Hij begon als fysisch chemicus, ontwikkelde zich tot volbloed fysicus, maar de toepassingen van zijn onderzoek zijn nog steeds erg chemisch. Vandaag reikt de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) haar Gouden Medaille 2009 uit aan prof.dr. Mischa Bonn, deeltijdhoogleraar experimentele fysica aan de Universiteit van Amsterdam en werkzaam binnen het FOM-instituut AMOLF.

Mischa Bonn is gespecialiseerd in geavanceerde lasertechnieken. Daarmee probeert hij onder meer te achterhalen hoe een watermolecuul zich gedraagt dat met één proton in de vloeistoffase hangt en met het andere in de lucht of tegen de lipide bilaag van een celmembraan.

Prof.dr. Mischa Bonn, winnaar van de gouden KNCV medaille 2009

Recent maakte hij furore door te bewijzen dat dit gedrag in ieder geval niets te maken heeft met dat van ijs, daarmee een mythe doorprikkend waar vele vakgenoten 15 jaar lang in hebben geloofd.

Buiten het lab is Bonn actief in de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetnschappen (KNAW), en probeert hij zijn fascinatie voor wetenschappelijk onderzoek over te brengen op basisscholieren. Hij ontvangt de Gouden Medaille dan ook zowel voor zijn wetenschappelijke verdiensten, als voor het enthousiasme waarmee hij de wetenschap naar buiten uitdraagt.

Meer over het onderzoek van Mischa Bonn op Kennislink

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 december 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.