Je leest:

Googlen met je stem

Googlen met je stem

Auteur: | 19 november 2008

Sinds deze week is het mogelijk om met je iPhone te googlen. Niet alleen via het touchscreen, maar ook met je stem. Google heeft een applicatie op de markt gebracht waarmee je met behulp van spraakherkenning je zoekwoorden in kunt vullen. Het is echter de vraag of Nederlanders hier iets aan zullen hebben.

Veel mobiele telefoons zijn tegenwoordig voorzien van spraakherkenning. Je zegt luid en duidelijk “bellen” en “mama” en je telefoon gaat vanzelf je moeder bellen. Bij Apple’s iPhone is deze toepassing helaas niet ingebouwd, iets waar veel gebruikers over klagen. Gelukkig is het met Apps, de extra applicaties die Apple voor de iPhone verkoopt, toch mogelijk om je mobiele telefoon van spraakherkenning te voorzien.

Enkele maanden geleden maakte de Amerikaanse provider van de iPhone het al mogelijk om via hun netwerk in te bellen in de YellowPages, de Amerikaanse Gouden Gids. Zo konden gebruikers via spraakherkenner Watson zoeken naar bedrijven bij hun in de buurt. Deze week heeft Google een nieuwe applicatie op de markt gebracht, de Google Mobile App for iPhone. Een gebruiker die deze applicatie op zijn iPhone zet kan bellen met de zoekmachine van Google. Hij spreekt zijn zoektermen in en Google levert binnen enkele seconden de zoekresultaten. Doordat de iPhone is voorzien van GPS, zijn de zoekresultaten toegespitst op de locatie van de gebruiker.

Alleen voor Amerikanen

De App is ook beschikbaar voor Nederlandse iPhone-bezitters, maar hoe bruikbaar de toepassing hier is moet nog uitwijzen. Hoogleraar Lou Boves wees er bij de spraakherkenner voor de YellowPages al op dat deze is ontwikkeld voor het Engels. Nederlandse woorden zal hij niet verstaan en zelfs Engels met een Nederlands accent zal waarschijnlijk voor problemen zorgen. De Google-applicatie heeft een voorkeur voor Engels met een Amerikaans accent.

Zie ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/spraakherkenning.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 november 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.