Je leest:

Glory staat klaar voor stof en zonnestralen

Glory staat klaar voor stof en zonnestralen

Auteur: | 24 februari 2011

De wisselwerking tussen de zon en de atmosfeer van de aarde zorgt ervoor dat het hier zo prettig is, maar hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk. De nieuwe NASA-satelliet Glory gaat het samenspel tussen stofjes in de bovenlaag van de atmosfeer en zonlicht bestuderen om het aardse klimaat verder te verklaren.

Update: NASA maakte op 4 maart bekend dat de lancering van Glory is mislukt. De beschermkap bovenop de raket is niet goed afgestoten, waardoor de satelliet er niet doorheen kon.

Een nieuwe NASA-satelliet staat klaar voor de lancering. Dit keer niet om verre sterrenstelsels onder de loep te nemen of planeten bij andere zonnen op te sporen, maar om eens goed naar onze eigen planeet te kijken. De omstandigheden op aarde worden sterk beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht die in de atmosfeer terecht komt, en ook de samenstelling van de atmosfeer is niet zo constant. Glory zal gaan bestuderen wat kleine deeltjes in de atmosfeer van de aarde, aerosolen, doen met het klimaat op aarde. Hebben de deeltjes invloed op de manier waarop zonlicht hier aankomt, en zo ja, hoe?

Aerosolen hebben verschillende herkomsten en samenstellingen. Het kunnen druppeltjes of stofjes zijn, en ze kunnen op natuurlijke wijze in de lucht belanden of door de mens worden geïntroduceerd. Vulkanen en bosbranden zorgen voor een sterke toename van het aantal aerosolen in de lucht, maar ook de uitlaatgassen van auto’s brengen nieuwe deeltjes de atmosfeer in. Die deeltjes kunnen zonlicht absorberen waardoor de atmosfeer opwarmt, of ze kunnen het weerkaatsen waardoor het de aarde niet bereikt. Bovendien beïnvloeden ze de vorming van wolken en regendruppels. De Glory-satelliet gaat meten hoe de verschillende soorten aerosolen met zonlicht omgaan. Zo hoopt NASA aan nieuwe informatie te komen om de druppeltjes en stofjes op een goede manier op te nemen in klimaatmodellen.

De twee meter grote Glory-satelliet heeft grote zonnepanelen om energie op te wekken, maar ook om de intensiteit van het zonlicht te meten.

Behalve naar aerosolen gaat Glory ook naar zonlicht kijken. De satelliet zal precies in de gaten houden hoe de intensiteit van het zonlicht dat op de aardatmosfeer valt varieert. Zo kunnen we leren hoe die veranderingen het klimaat op aarde beïnvloeden.

Glory gaat deel uitmaken van een hele vloot aan klimaatsatellieten, de A-train. Die bestaat uit een colonne van verschillende NASA-kijkers die bijvoorbeeld zonlicht heel precies analyseren, de vorm en dichtheid van wolken meten of naar de samenstelling van de atmosfeer kijken. Samen moeten ze een duidelijk beeld scheppen van de aardatmosfeer zodat we beter gaan begrijpen wat de invloed van de mens op het klimaat is. Glory wordt, als alles goed gaat, vandaag gelanceerd.

De satellieten in de ‘A-train’ meten samen zoveel mogelijk informatie over het klimaat op aarde.

Meer lezen over het klimaat op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/klimaat/atmosfeer/index.atom?m=of", “max”=>"10", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.