Je leest:

Gloednieuwe BMW als studiemateriaal

Gloednieuwe BMW als studiemateriaal

Auteur: | 25 september 2002

Studeren wordt extra spannend als het studiemateriaal afkomstig is uit het echte leven, en niet alleen maar een laboratoriumopstellingen is. Studenten van de nieuwe studierichting Sustainable Molecular Science & Technology van de TU-Delft hebben het wat dat betreft getroffen. Zij gaan van de snelste BMW motor die op het moment rondrijdt de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) meten. Want ook al heeft de BMW K1200RS een katalysator, stikstofoxiden produceert iedere verbrandingsmotor.

Het splinternieuwe lesmateriaal werd op woensdag 25 september 2002 het laboratorium in Delft binnengehesen. Vanaf begin oktober gaan de eerste metingen plaatsvinden in het kader van het eerstejaars practicum chemoluminescentie. Met deze techniek wordt met behulp van licht de samenstelling van chemische stoffen onderzocht.

De BMW K1200RS is een topmodel motor uit 1999 met een vernieuwde uitvoering in 2001. Het is een van de zwaarste en snelste motoren die nog op de openbare weg mag.

Verbrandingsmotoren stoten naast kooldioxide en water ook stikstofoxiden uit. Met name deze stof veroorzaakt zure regen. Een katalysator kan de uitstoot van NOx reduceren, de studenten zullen gaan uitzoeken hoe groot de reductie is. BMW is de eerste fabriek die standaard elke motoruitlaat van een katalysator voorziet. De K1200RS is door BMW dealer Houtrust beschikbaar gesteld voor de duur van het practicum.

Voor het practicum is de uitlaat van de K1200RS aangepast, zodat de studenten de kwaliteit van de uitlaatgassen voor en na de katalysator kunnen meten. Het doel van het studentenonderzoek is te bepalen hoe de kwaliteit van uitlaatgassen is te beïnvloeden. Met die kennis kan de uitlaat vervolgens optimaal worden afgesteld.

Het principe van een katalysator. Uitlaatgassen worden langs platina elementen geleid. Stikstofoxide reageert met koolmonoxide, kooldioxide en stikstofgas ontstaat.

De opleiding Sustainable Molecular Science & Technology (SMST) wordt verzorgd door de TU-Delft en de Universiteit Leiden samen. Het onderzoeken van duurzame alternatieven voor technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen staat centraal in de studie. De opleiding is een zogenaamde multidisciplinaire studie. Dat wil zeggen dat zowel chemische, natuurkundige, en milieukundige vakken worden gegeven, naast bedrijfseconomie en innovatiemanagement.

Een afgestudeerde wetenschapper met een studie SMST kan bijvoorbeeld gaan werken aan het zoeken naar alternatieven voor minerale olie. Zonnestroom, windenergie, brandstofcellen, biobrandstof uit aardappelen (biosynthese), waterstof als energiedrager, groene syntheses, er zijn vele mogelijkheden de energievoorziening te verduurzamen.

Dit artikel is een publicatie van Marco van Kerkhoven.
© Marco van Kerkhoven, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 september 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.