Je leest:

Gletsjer verdwijnt in honderd jaar

Gletsjer verdwijnt in honderd jaar

Auteur: | 6 november 2008

Wiskundigen hebben een model gemaakt dat toekomstige ontwikkelingen van de Rhônegletsjer in Zwitserland voorspelt. Hun verontrustende conclusie: over honderd jaar is er nauwelijks iets over van de gletsjer.

Onderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne hebben in kaart gebracht hoe de Zwitserse Rhônegletsjer zich heeft ontwikkeld sinds 1874. Hiermee kunnen ze nauwkeurige voorspellingen doen hoe de gletsjer zal evolueren tot het jaar 2100. Nooit eerder werden de ontwikkelingen van een gletsjer voor zo’n lange periode zo nauwkeurig gemodelleerd. De onderzoekers gebruikten hiervoor geavanceerde wiskundige technieken.

De Rhônegletsjer in Zwitserland in 1900.

De technische universiteit ETH in Zürich verzamelt sinds 1800 meteorologische gegevens van het gebied rond de Rhônegletsjer, zoals de hoeveelheid neerslag en de temperatuur. Deze gegevens worden onder meer gebruikt om het verschil te berekenen tussen de hoeveelheid ijsvorming gedurende de winter en de hoeveelheid ijs die smelt tijdens de zomer. Een team van wiskundigen onder leiding van Jacques Rappaz heeft nu een volgende stap gemaakt. Het team gebruikte alle informatie om een wiskundig model te maken waarmee ze de geschiedenis en de toekomst van de Rhônegletsjer in Zwitserland over een periode van 226 jaar kunnen simuleren.

Dit plaatje geeft de huidige situatie van de Rhônegletsjer weer (2005). In 2100 is het grootste deel van de gletsjer verdwenen, volgens een wiskundige analyse. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

De wiskundigen gebruikten drie mogelijke toekomstscenario’s wat betreft de veranderingen van het klimaat. Uitgaande van een gemiddeld scenario, niet extreem optimistisch of pessimistisch, namelijk een stijging van 3,6 graden Celsius per honderd jaar en een procentuele afname met zes procent van de hoeveelheid neerslag, eveneens per eeuw, zal de grens waaronder de sneeuw smelt (nu gelegen op 3000 meter) significant oprukken. Dat is een zorgelijke ontwikkeling: over vijftig jaar zal het volume van de Rhônegletsjer met vijftig procent zijn afgenomen en rond het jaar 2100 zal er zo goed als niets meer over zijn van deze gletsjer.

De onderzoekers publiceren hun resultaten in het artikel ‘A new algorithm to simulate the dynamics of a glacier: theory and applications’ dat zal verschijnen in het Journal of Glaciology.

Noordpool

Totnogtoe werd het model alleen gebruikt om de situatie van de Rhônegletsjer in kaart te brengen. Maar volgens de onderzoekers kunnen met het model ook voorspellingen elders worden gedaan. Het is interessant om de lange-termijnverwachting van het ijsdek rond de polen te onderzoeken met hun model. Op de Noordpool lag in september van dit jaar gemiddeld 4,67 miljoen vierkante meter zeeijs. Dat was in september 2007 4,28 miljoen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 november 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.