Je leest:

‘Gewone man’ gaat wetenschap financieren

‘Gewone man’ gaat wetenschap financieren

‘Flintwave’ crowdfunding initiatief nu ook in Nederland

Auteur: | 27 september 2012

In deze barre economische tijden is het als wetenschapper niet altijd even gemakkelijk je onderzoek gefinancierd te krijgen. Gelukkig biedt ‘Flintwave’ een alternatief: crowdfunding, waarbij gewone burgers hun favoriete wetenschapsprojecten kunnen sponsoren.

Dankzij de wetenschap zijn we langer gaan leven, weten we dat de aarde om de zon draait en niet andersom, kunnen we televisie kijken, filosoferen over het leven, weten we steeds beter hoe de mens in elkaar zit en zijn we met z’n allen rijker dan onze voorouders ooit waren. Best een mooi iets dus soms, die wetenschap.

Maar nu er steeds minder overheidsgeld beschikbaar is, is het voor wetenschappers steeds lastiger voldoende fondsen te werven voor nieuw onderzoek. Mede daardoor is het wereldwijd steeds populairder geworden om wetenschappelijke projecten ook te laten bekostigen door middel van crowdfunding, wat letterlijk financiering door een groep betekent. Hierbij betalen individuele bijdragen van in het onderzoek geïnteresseerde burgers tezamen het onderzoek.

Nederlandse afgestudeerden die verder willen in de wetenschap, maar geen subsidie daarvoor kunnen vinden met hun professor, kunnen nu een beroep doen crowdfunding.
Wikimedia Commons

Het Flintwave initiatief

Het goede nieuws is dat vanaf morgen crowdfunding ook een optie wordt voor Nederlands onderzoek, dankzij Flintwave. Dit ‘Global Donation Platform for Science’ zal zich dan presenteren tijdens het Discovery Festival in Science Center Nemo in Amsterdam.

Hoe dat dan precies in z’n werk gaat? Flintwave zal vijf projecten voordragen die je kunt meehelpen te financieren. Een van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, gericht op meer kennisverwerving omtrent de erfelijke hartziekte DCM, een over nieuwsgierigheid op jonge leeftijd (LEARN, Vrije Universiteit) en een over een nieuw sepsis protocol (Harvard Medical School). De overige twee projecten betreffen reconstructieve chirurgie (VUmc) en een nieuwe methode om botweefsel heel snel te laten herstellen (ACTA).

Democratisering of teloorgang?

Geldgebrek is overigens niet de enige motivatie achter crowdfunding initiatieven in de wetenschap. Een belangrijke gedachte achter het fenomeen van crowdfunding is soms ook dat het de wetenschap democratischer zou maken, omdat de betaler bepaalt: in dit geval burgers in plaats van grote organisaties of het bedrijfsleven.

Wat dat betreft zou crowdfunding de wetenschap op termijn wel eens een ander aanzicht kunnen geven. Zo zou het wetenschappelijke kennis toegankelijker kunnen maken voor burgers, doordat bij crowdfunding wetenschappers ontwikkelingen in het onderzoek vaak zoveel mogelijk moeten communiceren aan hun betalende achterban – het liefst op een begrijpelijke manier.

Bij crowdfunding blijven wetenschappers in contact met de burgers die hen sponsoren, bijvoorbeeld via projectupdates.
Flintwave

Ook zouden projecten waarvan de maatschappelijke relevantie in een klap duidelijk is wellicht eerder in aanmerking kunnen komen voor ‘burgerfinanciering’, dan projecten die voor buitenstaanders vaag of irrelevant lijken. Of die gewoon moeilijk uit te leggen zijn, zoals bepaalde vormen van fundamenteel onderzoek – al hangt dat natuurlijk ook van de presentatie af. Dit kan wel het gevaar met zich meebrengen dat minder ‘sexy’, maar toch relevante projecten niet of minder kunnen profiteren van crowdfunding.

Welkome aanvulling

Tegelijkertijd lijken de gevolgen van dat eventuele nadeel wel mee te vallen. Wetenschap is tenslotte een zaak in Nederland die met publiek geld betaald wordt – hoogstwaarschijnlijk ook de (nabije) toekomst. Projecten die niet voor crowdfunding in aanmerking kunnen komen kunnen dan ook nog altijd op de reguliere manier, via de overheid en/of het bedrijfsleven, gefinancierd worden.

Crowdfunding moet daarom ook niet zozeer als een vervanging voor de huidige wetenschapsfinanciering worden gezien. Eerder als een welkome aanvulling op beperkte middelen – waardoor weer nieuwe, spannende wetenschapspaden bewandeld kunnen worden.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 september 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.