Je leest:

Geweld in de doofpot

Geweld in de doofpot

Auteur: | 19 oktober 2007

De school als veilige haven waar ouders hun kinderen met een gerust hart achter kunnen laten. Een ideaalbeeld of echt realiteit? Hoewel de laatste jaren schoolgeweld steeds vaker in de media is gekomen, zegt het onderwijspersoneel dat de veiligheid op scholen sinds 2003 sterk verbeterd is.

Vandaag verscheen het agressierapport van de Algemene Onderwijsbond en onderzoeksbureau ITS. De conclusies na een uitvoerige enquête onder het onderwijspersoneel over het veiligheidsgevoel: veiligheid op school blijft onveranderd hoog en is in de directe schoolomgeving zelfs toegenomen. De strengere veiligheidsplannen die steeds meer scholen hanteren na incidenten, zoals de moord op een conrector begin 2004, lijken hun vruchten af te werpen.

Als we de Nederlandse leraren moeten geloven zit het wel goed met de veiligheid op onze school

Toch blijkt uit datzelfde rapport dat een kwart van alle ondervraagden zegt gevallen van geweld niet te rapporteren uit angst de goede naam van de school te schaden. Aangifte doen bij de politie wordt vaak vermeden en docenten moeten agressieve leerlingen weer in de klas opnemen alsof er niets gebeurd is. Zand erover dus. Of dit op den duur het veiligheidsgevoel ten goede komt?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 oktober 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.