Je leest:

Getrouwd met stofzuiger en poetsdoek

Getrouwd met stofzuiger en poetsdoek

Auteur: | 8 april 2008

Amerikaanse vrouwen die in het huwelijksbootje stappen, halen zich een hoop werk op de hals. Het hebben van een man levert zeven uur extra huishoudelijk werk per week op. Dit hebben onderzoekers van de Universiteit van Michigan berekend.

Een Amerikaanse alleenstaande vrouw zonder kinderen werkt gemiddeld zo’n 11 uur per week in het huishouden. Na een huwelijk poetst, boent en schrobt deze vrouw (nog altijd zonder kinderen) ongeveer 18 uur per week. Mannen, daarentegen, besparen met een huwelijk één uur per week huishoudelijk werk. Zij gaan van 8 naar 7 uur per week. Dit blijkt uit onderzoek van het Institute for Social Research van de University of Michigan.

Vrouwen die trouwen, werken bijna één werkdag meer in het huishouden dan vrouwen die alleen hun eigen boontjes blijven doppen.

Paplepels

Als het getrouwd stel eenmaal aan kinderen begint, wordt het werk niet eerlijker verdeeld. Een moeder van drie kinderen is ongeveer 28 uur per week met poetsdoek of stofzuiger in de hand te vinden. Een vader van drie kinderen houdt het na 10 uur per week wel voor gezien. ‘Het is een bekend patroon,’ zegt professor Frank Stafford op de website van de universiteit. De econoom leidde het grootschalig onderzoek. ‘Na een huwelijk vindt er nog altijd een belangrijke herverdeling van arbeid plaats – mannen zijn geneigd meer buiten de deur te gaan werken, terwijl vrouwen meer werk in het huishouden gaan doen.’

Deze conventionele taakverdeling wordt er met de paplepel ingegoten. Uit ander onderzoek van het Institute for Social Research blijkt namelijk dat Amerikaanse meisjes tussen 10 en 17 jaar meer tijd besteden aan klusjes in huis dan aan buiten spelen. Amerikaanse jongens besteden 30% minder tijd aan huishoudelijke klusjes en 50% meer tijd aan buitenspelen dan meisjes. Als de mannelijke telg van de familie de afwas of de boodschappen doet, is de kans ook nog eens groter dat hij er zakgeld voor krijgt.

Meisjes doen al meer huishoudelijke klusjes dan dat zij buiten spelen.

Toch is er hoop voor getrouwde vrouwen die een hekel hebben aan het aanrecht. Volgens het onderzoek zijn mannen (getrouwd en ongetrouwd) bezig met een inhaalslag: in 1976 werkte een man 6 uur in het huishouden, tegenover 13 uur vandaag de dag. Daarnaast zijn getrouwde vrouwen tegenwoordig veel minder tijd kwijt aan het huishouden. In 1976 was het huishouden een full-time baan: een getrouwde vrouw besteedde er gemiddeld 2000 uur per jaar aan. Dat komt neer op 38 uur per week. Zelfs de 26 uur per week van de getrouwde moeder met drie kinderen ligt een stuk lager. Maar je kunt je afvragen hoe dit grote verschil het beste verklaard kan worden: door tijdbesparende magnetronmaaltijden, wasmachines en vaatwassers óf door de helpende hand van manlief?

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Panel Study of Income Dynamics van het Institute for Social Research, University of Michigan.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 april 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.