Je leest:

Gesjoemel met belspelletjes

Gesjoemel met belspelletjes

Auteur: | 22 maart 2007

De laatste tijd is er veel ophef geweest over de belspelletjes die door commerciële zenders worden uitgezonden. In Engeland is zelfs de hulp van een wiskundige gevraagd.

In kranten en op televisie was onlangs discussie over de belspelletjes die op diverse commerciële zenders tijdens daluren worden uitgezonden. Een uitzending van Netwerk maakte duidelijk hoe de makers van de belspelletjes de kijker stelselmatig voor de gek houden. In de reportage was onder meer te zien hoe computers bellers tegenhouden bij het bellen. Verder bevatte de uitzending onder andere een pijnlijk incident: een welgemeende beller die toch niet helemaal het verkeerde antwoord gaf, werd door de presentatrice onhandig afgewimpeld. Om vervolgens te moeten toezien hoe de volgende beller wél in de prijzen viel – zonder dat deze een beter antwoord gaf op de vraag. Na de Netwerk-uitzending diende het Openbaar Ministerie twee klachten in tegen de makers.

Presentatrices maken kijkers lekker met koffers vol geld die ‘gemakkelijk’ verdiend kunnen worden door een onnozele vraag te beantwoorden, en suggereren dat er steeds maar niemand belt.

Désanne van Brederode wijdde in Buitenhof een ludieke column aan deze ophef. Ze schrijft onder meer: “Duizenden mensen die zich persoonlijk aangesproken voelen als een niet al te snugger meisje hen opgetogen toeroept dat ze een slimmerik zijn. Die te lui zijn voor een raadsel dat enige inspanning vergt, waaraan eer en voldoening zijn te behalen, ook als er geen geldbedrag tegenover staat – duizenden mensen die de televisie de godganse dag hebben aanstaan: dat is erg.”

Fons van Westerloo, baas van RTL, die zélf meedoet aan belspelletjes, gaf in Rondom Tien toe dat belspelletjes niet altijd eerlijk gaan. Hij zegt de producent van de spelletjes aan de kant te zetten als de misleiding van de kijker niet stopt.

Make your Play

Ongeveer tegelijkertijd met de ophef in Nederland is in Groot-Britannië eenzelfde discussie ontstaan, nadat dagblad The Times een belspelletje aan de kaak stelde. Het spelletje in kwestie is ‘Make your Play’, dat onder het kopje ‘Add the pence’ de volgende “vraag” stelde:

        “Two pounds, 25p, £1.47, 16p, Fifty pence”.

Wie de bedragen optelt, komt op een bedrag van 200 + 25 + 147 + 16 + 50 = 438 pence. De nachtelijke kijker werd 30.000 pond in het vooruitzicht gesteld als hij voor 75 pence zou bellen en het goede antwoord raadde. Drie uur (!) na het vraagstuk kwam de presentatrice met het antwoord op de proppen: het getal 506, zonder verdere uitleg. Waar komen die resterende 68 pence vandaan?

Niet zonder gevoel voor Britse humor heeft The Times dit vraagstuk vervolgens voorgelegd aan een heuse professor in de wiskunde aan Oxford, Marcus du Sautoy, onder liefhebbers van populaire wiskundelectuur bekend van zijn boek The Music of the Primes. Du Sautoy heeft zich het hoofd gebroken over het vraagstuk, zijn collega’s hoogleraren in Oxford het vraagstuk voorgelegd, er nog eens een nachtje over geslapen, maar na veel beraad was het resultaat: niemand snapte er iets van. De zender ITF die ‘Make tour Play’ uitzendt, is inmiddels met een complexe uitleg gekomen, die op de site van The Times staat. Volgens de Volkskrant van woensdag 14 maart zijn twintig formele klachten ingediend tegen ‘Make your Play’.

Je reinste bedrog

Maar terug naar Nederland, waar intussen een verwoede strijd wordt geleverd over wie de verantwoording draagt voor de belspelletjes. RTL-directeur Fons van Westerloo wijst naar Endemol, en helpt het lot een handje door op nog meer bedrog te wijzen. In een van de spelletjes, zo zei hij, werd beloofd dat elke tiende beller ‘in de finale zou komen’. Iedereen die een beetje kan rekenen, weet ook zo wel dat dit inderdaad onmogelijk is. Als elke tiende beller van die duizenden bellers in de finale zou komen, zou het wel erg druk worden in de studio. De dame die het spel presenteert, lukt het al nauwelijks één beller fatsoenlijk te woord te staan, laat staan dat ze honderden luie, de hele dag televisie kijkende bellers tegelijk aan de lijn heeft.

Op de Vlaamse televisie, waar de belspelletjes ook te zien zijn, is het niet beter. Op Youtube is een filmpje te zien van een Vlaamse presentatrice die met de inhoud van de envelop zit te rommelen. Klik op de laatste van onderstaande links om het filmpje te bekijken.

Meer informatie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 maart 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.