Je leest:

Gepensioneerde telescoop ‘redt’ Nederlandse nanosatelliet

Gepensioneerde telescoop ‘redt’ Nederlandse nanosatelliet

Auteurs: en | 9 december 2013

De Dwingeloo Radiotelescoop, beheerd door de vrijwilligers van stichting CAMRAS, is meer dan alleen een radiotelescoop. Dat is afgelopen week aangetoond toen in een bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers en de Delftse satellietbouwer ISIS de telescoop ingezet werd voor het herstellen van de communicatie met een net gelanceerde nanosatelliet.

Artist impression van Triton-1 van ISIS.

Op 21 november jongstleden lanceerde ISIS vanuit Rusland haar eerste testsatelliet, Triton-1, voor het volgen van schepen op open zee. Na enige tijd bleek er echter een klein probleem te zijn met de verbinding met de satelliet. In een bepaalde operationele modus van de satelliet stond de zender continu aan. Dit bleek de radio-ontvangers van de satelliet zodanig te storen dat deze geen commando’s van het grondstation in Delft konden ontvangen. De satelliet bleek feitelijk tijdelijk ‘doof’.

Eén optie was om te wachten tot de satelliet zich automatisch zou resetten in een andere operationele modus waardoor het probleem zou verdwijnen. De andere optie was om een zender te vinden die sterk genoeg was om Triton-1 weer tot de orde te roepen. De laatste optie had de voorkeur.

Van telescoop tot radiozender

De Dwingeloo Radiotelescoop, nog volop in de testfase na een recente restauratie, kon worden ingezet als zender, tot groot enthousiasme van de vrijwilligers van CAMRAS die de telescoop momenteel beheren. Na enkele dagen voorbereiding en enkele aanpassingen aan de telescoop om haar tijdelijk om te bouwen tot radiozender, kon er op vrijdag 29 november gepoogd worden contact te krijgen met Triton-1.

De Dwingeloo Radiotelescoop voor de restauratie die in 2013 werd voltooid.
ASTRON

Een team van CAMRAS en ISIS was vrijdagochtend 29 november paraat om de satelliet aan te stralen en met de grote antenne zou het mogelijk moeten zijn om de storing die de zender van de satelliet genereerde te ‘overschreeuwen’, zodat het commando wel gehoord kon worden door de satelliet.

De eerste poging in de avond om de satelliet te commanderen bleek al direct succesvol. Binnen enkele seconden na het versturen van het commando via de Dwingeloo Radiotelescoop kon vanuit het grondstation in Delft worden geverifieerd dat de satelliet in een andere modus was gezet en dat de satelliet direct weer gebruikt kon worden. Een week later blijkt alles naar behoren te werken.

Dit artikel is een publicatie van ASTRON.
© ASTRON, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 december 2013
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.