Je leest:

Gentechtomaat zoeter zonder gevaar

Gentechtomaat zoeter zonder gevaar

Auteur: | 18 mei 2011

Wanneer weet je nu echt zeker of genetisch veranderde groente veilig zijn of niet? Dat is eigenlijk vrij simpel vast te stellen: de nieuwe gentechplant mag niet afwijken van gewone planten, behalve dan natuurlijk op de eigenschap die je anders wilt hebben. Japanse biotechnologen brengen voor het eerst de afwijkingen netjes in kaart in een nieuwe genetisch veranderde tomaat. Die smaakt extra zoet, maar blijkt verder wel volledig veilig te zijn.

Mensen maken zich druk over de veiligheid van genetisch veranderd voedsel. Dat pleit voor goede veiligheidstests.
mlcastle, Flickr.com

Over de nieuwe veiligheidstoets schrijven Kazuki Saito en andere onderzoekers in het gratis toegankelijke blad PloS One. Om te laten zien hoe zijn test werkt, maakte Saito een genetisch veranderde tomaat die dankzij één gen zoeter smaakt, en vergeleek deze qua veiligheid met gewone tomaten.

Meestal kijken experts bij zo’n vergelijking voor veiligheid enkel naar genetische afwijkingen en of het nieuwe gen zijn werk wel veilig doet. Saito ging nog een stapje verder: hij controleerde de chemische samenstelling van zoveel mogelijk eiwitten in zowel de natuurlijke als de gentechtomaten. En dat maakt de test een van de meest uitgebreide ooit.

Een flinke uitdaging, zo’n eiwitsamenstelling op veiligheid controleren, want eigenlijk weet niemand bij welke samenstelling een tomaat veilig is of niet. Je kunt – zo stelt hoofdonderzoeker Saito – dus nooit bewijzen dat een natuurlijke tomaat honderd procent gezond is, laat staan een genetisch veranderde. Daarom deed Saito voor zijn onderzoek een grote aanname: natuurlijke tomaten zijn gezond. En gentechtomaten die dezelfde samenstelling hebben als natuurlijke tomaten, zijn dus ook gezond.

Hollandse waterbommen

Zijn Italiaanse tomaten de enige echt lekkere? Nee hoor. Sinds Nederlandse telers tien jaar geleden de tomatensmaak verfijnden, zeggen smaaktests dat onze tomaten zelfs lekkerder zijn dan Italiaanse.

Hoe scoorde de nieuwe gentechtomaat? Om dat netjes te bepalen vergeleek Saito niet alleen de nieuwe tomaat met zijn oorspronkelijke versie, maar ook met andere tomatenrassen waarvan we aannemen dat deze ongevaarlijk en gezond voor ons zijn. En dan komt de gentechtomaat er heel goed vanaf.

Om precies te zijn lijkt hij qua eiwitsamenstelling voor 92 procent op zijn moederplant, een ras dat Moneymaker heet. De andere natuurlijke rassen scoorden ruwweg 70 procent. Hun eiwitsamenstelling week dus veel meer af van Moneymaker dan die van de gentechtomaat. Het grootste verschil tussen de gentechtomaat en Moneymaker was – jawel – de zoetmakende stof die in de nieuwe tomaat zat. En dat was nou precies de bedoeling.

Ra-ra, welke tomaat is hier genetisch veranderd? In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn alleen nummer 2 en 3 gentechtomaten, gebaseerd op nummer 1. Alle tomaten rechts van deze drie wijken qua eiwitsamenstelling meer af van nummer 1 dan de gentechtomaten.
PloS One

De zoetmakende stof in de nieuwe tomaat is overigens best bijzonder. Het spul heet miraculine en is een in de natuur voorkomend eiwit. Op zichzelf is de stof niet zoet, maar combineer je het met andere smaken, dan ervaar je die als zoeter. Dat duurt een uurtje, daarna is het effect weg. Of we deze tomaat echter ooit in onze schappen zullen zien, moeten we nog afwachten.

Zie ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/groene-biotechnologie.atom", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 mei 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.