Je leest:

‘Genoom van Nederland’ gekraakt

‘Genoom van Nederland’ gekraakt

Auteur: | 17 oktober 2008

Het thema van de Oktober Kennismaand is ‘kraak de code’. In het kader van deze Kennismaand stuurden 200 scholieren hun eigen DNA-samples op naar het Genographic project (een wereldwijd project dat de migratieroutes van onze verre voorouders in kaart brengt). Want hoe onze voorouders zich precies over dit kikkerlandje verspreid hebben, is nog niet helemaal duidelijk. Morgen wordt het ‘Genoom van Nederland’ feestelijk gepresenteerd in Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.

Viral: The DNA Journey

Bovenstaand filmpje van online vliegticketservice Momondo gaat de afgelopen weken viral op Youtube. Naast een mooie en effectieve PR-stunt, is de wetenschap erachter ook erg interessant. Op basis van een DNA-test wordt van 67 wereldburgers bepaald waar hun genetische roots liggen en de uitkomst is voor sommigen verrassend. Antropoloog en geneticus Spencer Wells deed met het ‘Genographic Project’ in 2005 soortgelijk onderzoek, waarbij hij het genetische profiel voor Nederland en de rest van de wereld in kaart bracht, en zo een ‘routekaart’ van de verspreiding van de mens over de wereld reconstrueerde.

“60.000 tot 70.000 jaar geleden kwam de moderne mens alleen voor in Afrika, ergens rond Kenia. Dit was een genetisch vrij homogene populatie die in verschillende golven is uitgewaaierd”, legt Frans van Dam van het Centre for Society and Genomics uit. “Ons land is eigenlijk een plek van samenkomst geweest. De bevolking kwam in twee verschillende golven ons land binnen. Vanuit West en Midden Europa trokken 35.000 jaar geleden jagers/verzamelaars Nederland in. Door het klimaat van de laatste ijstijden werd deze groep naar het zuiden gedreven, ongeveer tot in Spanje. Na de ijstijd hebben de jagers/verzamelaars het land naar het noorden toe opnieuw bevolkt.”

5.000 jaar voor Christus volgde een tweede groep mensen. Dit waren landbouwers die vanuit het Middenoosten Oost Europa binnentrokken. Van Dam: “Binnen Europa zijn de jagers/verzamelaarsgroep en de landbouwersgroep nog herkenbaar. Er is bij Duitse mannen gekeken naar DNA van het Y-chromosoom. Daaruit blijkt dat het merendeel van hen afstamt van de landbouwers. In West Europa, bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk en België, komen juist meer jagers/verzamelaars voor.”

Scholieren nemen zelf hun DNA-sample af voor het Genographic project. Een beetje wangslijm is genoeg om te bepalen of je afstamt van de jagers/verzamelaarsgroep of toch van de landbouwers.
Bert Beelen

Logboek

Hoe verraadt DNA eigenlijk onze afkomst? Y-chromosomen (DNA dat wordt overgedragen van vader op zoon) en mitochondriaal DNA (dat nakomelingen krijgen van hun moeder) veranderen maar heel langzaam. Toch treden er af en toe mutaties op. Aan deze mutaties zijn bevolkingsgroepen herkenbaar. Er zijn DNA veranderingen die zeer algemeen voorkomen, maar sommige mutaties vind je bijvoorbeeld alleen bij mensen die van origine West Europees zijn. Op die manier vormen deze stukken DNA dus een logboek van waar je voorouders zijn geweest.

“Het Genographic project is belangrijk omdat het ophelderen van de migratieroute raakt aan de basale vragen van: wie ben ik en waar kom ik vandaan?”, gaat Van Dam verder. “Ook zit er een factor van wetenschappelijke nieuwsgierigheid in en heeft het een educatieve waarde. Met behulp van dit project kunnen we laten zien dat alle mensen aan elkaar verwant zijn. Er zijn mogelijk toepassingen in forensisch onderzoek. De testen die op dit moment gebruikt worden zijn heel ruw, maar kunnen verder verfijnd worden. Dan wordt het misschien mogelijk om te zeggen: er is 80% kans dat de dader een Fries is. Vraag is dan of we dit wel moeten willen.”

Foto: Dick van Aalst

De 200 scholieren die hun DNA instuurden weten inmiddels al of zij afstammen van de jagers/verzamelaars of van de landbouwers. Zij konden de resultaten van hun test via internet opvragen. Van Dam:“Tijdens de presentatie geeft populatiegeneticus Peter de Knijff het complete beeld en krijgt het verhaal een context. Bovendien hebben we twee wedstrijden uitgeschreven, waarvan morgen de prijzen worden uitgereikt. Scholieren maakten filmpjes over het Genographic project in de vorm van journaalitems en er was een ‘kraak de code’ webquest.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 oktober 2008

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.