Je leest:

Genoom SARS ontrafeld

Genoom SARS ontrafeld

Auteur: | 25 april 2003

Begin april 2003, maakten Canadese onderzoekers als eerste de volledige sequentie van het SARS-virus bekend. Het blijkt om een nieuw coronavirus van 29.735 basenparen te gaan.

De onderzoeksgroep van de Leidse viroloog Willy Spaan hoopt echter binnen een paar weken de afkomst van het virus boven water te hebben. Een aanknopingspunt vormen de functionele domeinen van eiwitten in het virus. Enkele gelijkenissen met andere dierlijke coronavirussen als kippenbronchitis en het coronavirus bij runderen zijn al wel bekend.

Met de genetische code van SARS kan nu ook gewerkt worden aan vaccins en misschien zelfs geneesmiddelen. De ontwikkeling daarvan zal echter naar verwachting minstens enkele jaren in beslag nemen.

Intussen neemt het aantal nieuwe gevallen van SARS in China en Hongkong nog steeds snel toe. Wereldwijd zijn nu rond de vierduizend mensen besmet met SARS, van wie er 230 overleden zijn. Artsen vrezen voor mutaties in het virus, nadat ze in Hongkong bij een aantal SARS-patiënten ongebruikelijke symptomen hebben vastgesteld. Volgens Spaan is dat gebruikelijk bij RNAvirussen, waartoe ook SARS behoort. ‘Het zou me eerder verbazen als er geen veranderingen in het virus waren vastgesteld. Bij elk nieuw geval van SARS zijn er weer één of twee nieuwe puntmutaties opgetreden.’ Spaan noemt twee gevolgen van deze mutaties: ‘Ten eerste zou de het virus zich efficiënter over kunnen gaan dragen. Je ziet dat de overdracht nu nog niet echt makkelijk verloopt. Verder zal het virus in de loop van de tijd verzwakken. Het heeft er niets aan als het zijn gastheer meteen doodt: dan stopt de verspreiding.’

Spaan twijfelt er niet aan dat de SARSepidemie zich wereldwijd zal verspreiden. Op termijn zou het zich kunnen ontwikkelen tot een relatief onschuldig virus dat zich eenvoudig verspreidt, zoals bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus. Als echter de overdracht snel doelmatiger zal verlopen en het virus niet sterk verzwakt, zouden er nog heel wat meer slachtoffers kunnen vallen. Spaan: ‘Nu is het afwachten.’

Zie ook

Dit artikel is een publicatie van Bionieuws.
© Bionieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 april 2003
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.