Je boterhammen dik besmeren met genetische gemodificeerde boter. Op een feestje wat gentechnoten aan je gasten voorschotelen. Of je bereidt een romantisch diner met je partner en giet wat genetisch gemodificeerde slaolie over de knapperige ijsbergsla.
Let je eigenlijk wel op genetisch gemodificeerd (GM) voedsel? Als je niet ieder etiket van het supermarktvoedsel uitgebreid bestudeert, is er een aardige kans dat je een van bovenstaande dingen al hebt gedaan.
Maar is GM-voedsel niet gevaarlijk? Merk je tijdens het eten iets van dat genetische gesleutel? In dit dossier alles over genetische modificatie in eten – en wat je daarvan meekrijgt in het dagelijks leven.
Het dossier
- Vreemd DNA eten Genetische modificatie verandert het DNA van je voedsel – maar betekent niet meteen dat het gevaarlijk is.
- Kleine verschillen, grote discussie Uit dierproeven blijken toch kleine afwijkingen voor GM-voedsel dat nu al op je bord ligt. Is het tijd om aan de alarmbel te trekken?
- Weinig bezwaar tegen goedkope gentechboter Hoeveel gentechvoedsel ligt er daadwerkelijk in de supermarkt? En let je daar eigenlijk wel op?
- Genetisch gemodificeerd én supergezond Ze zijn nauwelijks te koop, maar wel aantrekkelijk: extra gezond genetisch gemodificeerd voedsel. Zit de consument daar op te wachten?
- Overheid: GM-eten kan een kans zijn Staat de Nederlandse overheid positief of negatief tegenover gentechvoedsel? Het antwoord: neutraal, met een paar uitzonderingen.