Je leest:

Gen ontdekt dat kans op alcoholverslaving vergroot

Gen ontdekt dat kans op alcoholverslaving vergroot

Auteur: | 1 mei 2006

Dat alcoholverslaving een genetisch basis zou kunnen hebben werd al langer vermoed. Duitse wetenschappers hebben nu daadwerkelijk een gen gevonden dat een belangrijke rol hierin schijnt te spelen.

Onderzoekers van het Duitse genoom-onderzoeksnet (NGFN) hebben twee genvarianten van het CRHR1-gen ontcijferd die de drinkgewoonten van mensen beïnvloeden. Mensen met die varianten drinken gemiddeld twee keer zo vaak als andere mensen en ook vaak meer dan de meeste anderen.

“Alcoholverslaving wordt voor 50 tot 60 procent overgeërfd”. Dat heeft onderzoek op kinderen van alchoholverlaafden die opgroeiden in pleeggezinnen zonder alcoholmisbruik aangetoond. “Het risico dat deze kinderen alcoholisten worden, is drie tot vier maal groter”, aldus prof. Gunter Schumann, hoogleraar in de verslavingsbiologie.

Het CRHR1-gen speelt een belangrijke rol in het verwerken en omgaan met stress. Bij respectievelijk een op vijf en een op tien mensen zitten de varianten in de genen. De twee nu ontcijferde varianten van het CRHR1-gen zijn ruim verspreid onder de bevolking en beide gewijzigde genen hebben volgens Schumann invloed op een specifiek domein van het drinkgedrag.

Proeven op muizen met een defect CRHR1-gen hebben aangetoond dat deze muizen meer alcohol drinken in stresssituaties dan normale soortgenoten. “Bij mensen is dat vermoedelijk hetzelfde. Wanneer wij de stress niet meer aankunnen, drinken we meer alcohol”, aldus zijn collegawetenschapper prof. Rainer Spanagel.

Samen met een team vorsers onderzochten de wetenschappers 600 alcoholverslaafden met verschillend drinkgedrag. Naast het CRHR1-gen zijn er nog andere genen die, samen met externe factoren, het drinkgedrag beïnvloeden. Dankzij de wetenschappelijke kennis van de genetische oorzaken van de verslaving, wordt het wellicht mogelijk om medicijnen op maat te ontwikkelen voor de behandeling van alcoholverslaving. De resultaten van hun onderzoek verschijnen in het vaktijdschrift “Molecular Psychiatry”.

zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 mei 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.