Je leest:

Geluksadviezen gewogen

Geluksadviezen gewogen

Auteur: | 1 maart 2007

‘Ken jezelf’, ‘denk positief’, ‘stap in het huwelijkbootje’ en ‘sta open voor spiritualiteit’. Adviezen om gelukkig te worden zijn er van de hand van klassieke filosofen tot en met die van New Age denkers. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat New Age advies nuttig is en dat Schopenhauer naar de prullenbak verwezen kan worden. Deze maand verschijnt een themanummer van het Journal of Happiness over geluksadvies.

De meeste Nederlanders zijn gelukkig. Het gemiddelde rapportcijfer dat wordt gegeven bij de vraag of mensen tevreden zijn met hun leven in het algemeen is een 7,9. 40 procent van de Nederlanders geeft een cijfer hoger dan een acht en maar vijf procent scoort een vijf of lager. Toch valt er als we de boekenwinkels mogen geloven nog een hoop te leren over geluk.

Wie op zoek gaat naar adviezen voor een gelukkig leven komt terecht op een enorme markt waar mooie koopjes en onbruikbare rotzooi naast elkaar liggen. In het Journal of Happiness proberen onderzoekers het kaf van het koren te scheiden. Ze komen alvast met een paar resultaten over de houdbaarheid van geluksadviezen.

Tussen troep en nuttige adviezen

Het zelfhulpboek van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer blijkt bijvoorbeeld in de categorie troep te vallen. Deze pessimist raadde mensen aan gezelschap te schuwen, terwijl volgens geluksonderzoek vriendschap en partnerrelaties juist de grootste bijdrage leveren aan geluk.

De adviezen van New Age denkers klinken misschien wat vaag in de oren, maar zijn wel degelijk nuttig. Werkende New Age adviezen zijn: sta open voor spiritualiteit, wees jezelf, ken jezelf, maak vrienden, denk positief, neem het heft in eigen hand en kies een gezonde leefstijl. Van de New Age adviezen om te mediteren en je intuïtie te volgen werd niet bewezen dat ze nuttig zijn.

Gelukkig getrouwd

De Griekse filosoof Epicurus, wel vaker de filosoof van het genot genoemd, heeft het volgens de Rotterdamse onderzoekers niet altijd bij het rechte eind. Epicurus raadt mensen aan om het risico in het leven tot het minimum te beperken. Teveel aan mensen hechten, zou alleen maar leiden tot pijn als je ze kwijtraakt. Hoewel dit idee misschien lijkt te passen in een maatschappij waarin veel huwelijken op scheidingen uitlopen, blijkt uit geluksonderzoek dat het huwelijk voor veel geluk zorgt: getrouwde mensen die niet scheiden kunnen rekenen op een surplus van vijf gelukkige levensjaren in vergelijking met mensen die hun hele leven alleen blijven wonen. En zelfs als een huwelijk eindigt in een scheiding is de gelukkige levensverwachting voor de betrokkenen gemiddeld hoger dan die van de chronische alleenstaanden.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 maart 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.