Je leest:

Geld en golven

Geld en golven

Auteur: | 25 juli 2006

De Tsunami die vorige week maandag de zuidkust van Java trof, kostte ongeveer 500 mensen het leven. Nu, een week later, lijkt deze ramp weer in vergetelheid geraakt. Natuurlijk was deze tsunami in omvang niet te vergelijken met de tsunami van kerst 2004. Maar is de ernst van de ramp de enige reden waarom aan deze tsunami zoveel minder aandacht en geld wordt gegeven dan aan de tsunami van bijna twee jaar geleden?

Onderzoekers van de Werkgroep Filantropie van de Vrije Universiteit van Amsterdam stellen dat een ramp vooral veel geld oplevert als de ramp nieuwswaardig is. Maar wanneer is een ramp eigenlijk nieuwswaardig?

Het aantal slachtoffers, de onverwachtheid en de nabijheid van een ramp zijn belangrijke factoren die bepalen hoeveel nieuwswaarde een ramp heeft. Hoe hoger het aantal slachtoffers, hoe onverwachter de ramp en hoe kleiner de afstand tot de ramp, hoe meer nieuwswaarde een ramp heeft.

De onverwachtheid en de afstand zijn bij de twee tsunami’s hetzelfde, het dodenaantal duidelijk niet. Maar er zijn meer verschillen. Wat ook verschilt, is de tijd. De tsunami van 2004 gebeurde tijdens tweede kerstdag, een dag waarop veel mensen thuis waren en een dag waarop mensen meer bezig zijn met naastenliefde.

Geefgedrag

Een tsunami heeft over het algemeen veel kans om in het nieuws te komen omdat een tsunami indrukwekkende beelden oplevert en omdat het voor de meeste mensen duidelijk is dat in het geval van een natuurramp de slachtoffers niks te verwijten valt.

Of mensen aan een goed doel geven en hoeveel, wordt niet alleen beïnvloed door de hoeveelheid media aandacht. In hun artikel Waarom geven mensen aan goede doelen laten Pamala Wiepking en René Bekkers zien welke redenen mensen hebben om aan goede doelen te geven. Ook status, de financiële situatie en sociale druk spelen een rol.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 juli 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.