Je leest:

Gekke gele mieren eten krab

Gekke gele mieren eten krab

Auteur: | 17 april 2002

De krabbenpopulatie van het Australische Christmas Island wordt bedreigd door ‘gekke’ gele mieren (Anoplolepis gracilipes). Volgens een woordvoerder van het Christmas Islands Park Australia is in de afgelopen jaren waarschijnlijk de helft van de krabbenpopulatie verorberd door deze mieren.

De gekke mier heeft zijn naam te danken aan opvallend lange poten en een vreemde, waggelende manier van voortbewegen. In het begin van de vorige eeuw is de soort per ongeluk geïntroduceerd in het park. Tot voor kort bleef de verspreiding van de mieren beperkt. In 1989 werd een superkolonie ontdekt die echter in omvang leek te verminderen.

Hoofd Anaplolepis (bron: CSIRO Entomology)

Tussen 1995 en 1997 werden opnieuw kolonies ontdekt. Uit de meest recente inspecties blijkt dat zich minstens enkele tientallen superkolonies op het eiland bevinden die in grootte variëren van enkele hectaren tot een vierkante kilometer. Volgens de beheerders van het park hebben de mieren zich met name de laatste vijf jaar explosief vermeerderd. Ze koloniseren nu een kwart van het park.

Golfbaan op Christmas Island tijdens de krabbenmigratie (bron:Chrismas Islands Postoffice)

De grote verspreiding van de mieren en dichtheid in een kolonie verstoren de natuurlijke migratie van de rode krabben ( Gecarcoidea natalis). Tientallen miljoenen rode krabben trekken elk jaar aan het begin van het regenseizoen over het eiland. Ze verplaatsen zich dan van de bossen naar de kust waar de vrouwtjes hun eitjes in zee loslaten.

Deze trektocht, die overigens voor veel toeristen een rede is om het eiland te bezoeken, wordt nu in gevaar gebracht door de zich steeds verder uitbreidende gekke mier.

Krabben die gedurende de migratie in een kolonie mieren terecht komen, krijgen te maken met het mierenzuur dat als verdediging wordt gebruikt. De hoge concentratie mierenzuur in de kolonies verdooft en verblindt de krabben en heeft in veel gevallen de dood tot gevolg.

Naar schatting zijn tijdens de laatste migratie enkele miljoenen krabben gedood. De populatie krabben wordt dus ernstig bedreigd.

Het uitdunnen van de krabbenpopulatie heeft ook gevolgen voor het bijzondere ecosysteem van het eiland. Verschillende planten die normaal gesproken op de menulijst van de krabben staan, worden niet meer gegeten en overgroeien grote delen van het bos.

Het gegeven dat de gekke gele mier een bedreiging vormt voor de krabben is niet nieuw. Toch wordt er gezien de grote aantallen slachtoffers door de parkwachters extra alarm geslagen. De komende maanden zullen ze de mieren met verschillende bestrijdingstechnieken te lijf gaan.

Ook in Europa hebben nieuw geïntroduceerde mierensoorten zich uitgebreid:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 april 2002

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink Agenda

NEMO Kennislink vertoont op deze plaats normaal gesproken wetenschappelijke activiteiten uit heel Nederland. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zal daarvan een groot gedeelte worden afgelast. Omdat we geen achterhaalde informatie willen verspreiden, laten we voorlopig geen activiteiten zien.
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.