Je leest:

Geesten, spoken en zombies

Geesten, spoken en zombies

Auteur: | 5 januari 2011

Is er meer tussen hemel en aarde? Misschien blijft er zo nu en dan iets steken tussen leven en dood. Een spook, dat geen rust vindt omdat hem iets gruwelijks is overkomen. Waar komen de verhalen over wandelende (on)doden, zoals zombies en vampiers vandaan? En kan een medium de grens tussen hemel en aarde oversteken, zodat je met je overleden oma kunt kletsen?

In dit hoofdstuk:

Het occulte randje aan de dood: ondoden. Wat vindt de wetenschap van zombies, vampiers en praten met geesten?

Spoken of hersenschimmen?

istockphoto

Een koude rilling, een schim in je ooghoek, een onbestemd gevoel… Het spookt hier! Er zijn plekken waar meer mensen het gevoel hebben dat het er spookt. Meestal plaatsen waarvan men weet dat er iets akeligs gebeurt is, maar soms ook niet. Komt dit omdat er echt gefrustreerde geesten rondwaren op onze wereld? Houden zij hun negatieve energie vast op de plaats den onheils? Nee, volgens psychologen is een spookachtige setting al genoeg voor vatbare mensen om ‘geesten’ te zien.

Babbelen met geesten

wikimedia commons

Maar misschien kunnen alleen speciaal uitverkoren individuen met gene zijde communiceren? Massa’s mensen doen dagelijks een poging hun geliefden te bereiken via paranormaal begaafde mediums, bandrecorders en ouija borden. Anekdotes over contact met het hiernamaals zijn er te over, maar helaas is zo’n directe verbinding met gene zijde nog nooit wetenschappelijk bewezen. Mediums blijken slimme psychologie toe te passen en wetenschappelijk ontworpen ‘communicatieapparaten’ brengen slechts met heel veel wishfull thinking iets verstaanbaars voort.

De opkomst van ondoden

wikimedia commons

Voor altijd in die kist blijven, daar is toch niets aan? Rondwaren op verlaten kerkhoven, het bloed opzuigen van bevallige maanden en de mensheid uitroeien, da’s pas een interessante dood! Ondoden zoals zombies en vampiers vormen al decennia voer voor griezelverhalen. Zombies zijn in Haïti een algemeen geaccepteerd dagelijks feit. Tienermeisjes over de hele wereld smelten spontaan als er een bloedzuigend monster op het witte doek verschijnt. De wetenschap berekende dat de mensheid geen enkele kans maakt als er ooit een zombieplaag uitbreekt. Waar komen die verhalen eigenlijk vandaan? En zit er een kern van waarheid in?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 januari 2011

Thema: Dood

iStock Photo
Dood
Er is maar één zekerheid in het leven: aan het eind gaan we dood. Maar waarom eigenlijk? En hoe? En als we eenmaal dood zijn, is het verhaal nog lang niet afgelopen. Nabestaanden vinden manieren om met hun verdriet om te gaan, en met de angst voor hun eigen dood. En als dat niet werkt, kunnen we altijd nog op zoek naar onsterfelijkheid en eeuwig leven.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.