Je leest:

Geen last meer van slakken dankzij knoflookextract

Geen last meer van slakken dankzij knoflookextract

Auteur: | 17 september 2003

Knoflook is een succesvol milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen slakken, zo beweren wetenschappers van de universiteit van Newcastle upon Tyne. Ze presenteerden vorige week op het Britse nationale wetenschapsfestival de resultaten van hun onderzoek naar negen potentiële slakkendoders. Een product op basis van knoflook blijkt dodelijk voor de meeste slakken en reduceert bij de rest in ieder geval de eetlust.

Precies hoe het knoflook de slakken tegenhoudt is nog niet duidelijk. ‘Daar moeten we meer tests voor doen’, aldus Port. Hij denkt dat het zenuwstelsel van de slak ontregelt raakt door componenten uit het knoflookextract maar waarom ze er aan dood gaan moet nader onderzoek uitwijzen. Ook aspecten als het effect op andere organismen in en op de bodem, de optimale concentratie en de smaak van de groente die op behandelde grond is gekweekt, zullen in vervolgonderzoek aan de orde moeten komen.

Port en Schüler leveren de wetenschappelijke bevestiging voor een volkse wijsheid die al eeuwen oud is. Uit vroeger tijden is bekend dat monniken knoflookplanten naast hun groenten zetten, om ongedierte op afstand te houden. In boeken over milieuvriendelijk tuinieren wordt knoflook veel genoemd en een korte zoektocht op internet levert legio adviezen om slakken op afstand te houden met knoflook.

Port hoopt uiteindelijk tot een product te komen dat in grootschalige toepassing effectief blijkt te zijn. Ondertussen adviseert hij hobbytuinders om het maar eens uit te proberen: ‘Het onderzoek geeft aan dat een mengsel van geperste knoflook met water in kleine tuinen zou kunnen werken.’

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 september 2003
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.