Je leest:

Geen hitte meer in Delfgauw

Geen hitte meer in Delfgauw

Draadloos sensornetwerk moet uitkomst bieden

Auteur: | 14 juli 2010

Maandag 12 juli is in seniorencomplex Laan der Zeven Linden in Delfgauw een bijzondere proef gestart. Op elke verdieping bevinden zich nu 20 kleine apparaatjes die samen de warmte in het gebouw gaan helpen bestrijden. Als draadloos sensornetwerk registeren ze de temperatuur en bedienen ze in de toekomst zelf de ventilatie.

De proef in Delfgauw is gestart op initiatief van woningcorporatie Vestia. Het seniorencomplex heeft een groot atrium met een glazen dak. Dat is heel mooi, maar daardoor kan het ’s zomers wel erg warm worden in het gebouw. Het sensornetwerk dat nu is geïnstalleerd moet dit helpen voorkomen.

Het seniorencomplex Laan der Zeven Linden in Delfgauw heeft een mooi glazen dak, maar dat zorgt ’s zomers wel voor veel warmte. Sensoren gaan vanaf nu de temperatuur meten en registreren.

Het netwerk bestaat uit mini-computertjes met sensoren (zogenaamde sensor nodes), die weinig energie verbruiken en goedkoop te produceren zijn. Daarom kunnen er veel geplaatst worden, zo’n 20 stuks op iedere verdieping. Samen zullen ze de komende tijd de temperatuur in het gebouw voortdurend in de gaten houden. De metingen worden opgeslagen in een database genaamd CommonSense. Bewoners en beheerders kunnen de gegevens in de databank bekijken en zo het verloop van de temperatuur op elke plek volgen.

Voorlopig registeren de sensor nodes alleen gegevens: de ventilatie zal nog steeds handmatig aangezet moeten worden. Dat kan in de toekomst veranderen, wanneer er actuatoren worden toegevoegd. Dat is een onderdeeltje dat andere apparaten kan bedienen. Hiermee wordt het mogelijk om ventilatoren (of juist de verwarming) automatisch aan te zetten wanneer het in een gang te warm (of te koud) wordt.

Van seniorencomplex naar glastuinbouw

Het bedrijf achter het systeem is Sense Observation Systems. Zij doen al langer onderzoek naar draadloze sensornetwerken en gebruiken deze proef als ‘opwarmertje’ voor een ander project. Hierin onderzoeken ze sensornetwerken in kassen. In kassen is het namelijk heel belangrijk dat het klimaat (temperatuur, luchtvochtigheid etc.) precies goed is, anders groeien de gewassen niet goed.

Het klimaat is erg belangrijk in een kas. Een verkeerde temperatuur of luchtvochtigheid kan grote gevolgen hebben voor de opbrengst.
Flickr: Pieter Musterd

Reguleren kun je leren

Als het systeem automatisch het klimaat moet aanpassen, moet het wel eerst leren wat er aangepast moet worden: wanneer is een temperatuur te hoog of een luchtvochtigheid te laag? Dat kan de glastuinbouwer het systeem vertellen (‘erin programmeren’), maar het systeem kan het ook zelf leren uit ervaring. Wanneer bijvoorbeeld de opbrengst van de gewassen ook bijgehouden wordt, kan het leren wat voor effect een bepaald klimaat heeft op de groei van de planten. Na een tijdje ‘snapt’ het systeem bijvoorbeeld dat een al te lage temperatuur niet zo goed is en zal het in het vervolg dus reageren wanneer het kouder wordt in de kas.

Momenteel wordt het klimaat in de kas gereguleerd met een climate box. Deze box bevat allerlei sensoren van hoge kwaliteit, waardoor de metingen erg nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Het probleem is echter dat zo’n box een ruimte van één hectare in de gaten houdt. Dat is een groot gebied waarbinnen de echte waarden wel eens flink kunnen verschillen van wat de box op één plek meet. Zo kan de box een plek met hoge luchtvochtigheid over het hoofd zien en wordt een rotte plant gemist. Of de temperatuur wordt aangepast terwijl die op de meeste plekken eigenlijk goed is.

Een draadloos sensornetwerk zou hier een goede oplossing kunnen zijn. De sensor nodes zullen niet zo nauwkeurig zijn als de climate boxen, maar omdat ze met veel meer zijn, geven ze bij elkaar toch een beter beeld. Dat beeld kan de glastuinbouwer gebruiken om zelf aanpassingen te doen of het systeem kan dat zelf (als er ook actuatoren geïnstalleerd zijn).

Kulkarni et al.

Eerder op Kennislink

Er verscheen al eerder een artikel over draadloze sensornetwerken op Kennislink. Daarin kon je lezen dat de netwerken ook in heel grote gebieden toepasbaar zijn, bijvoorbeeld in zee om het milieu in een koraalrif te monitoren.

Voorlopig blijft het echter bij de proef in het seniorencomplex in Delfgauw. De proef zal in totaal twee maanden duren, waarna er weer verder gekeken wordt. Het systeem kan bijvoorbeeld worden uitgebreid met actuatoren, maar de sensor nodes kunnen ook van meer sensoren worden voorzien. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld ook beweging, licht, luchtvochtigheid en rook detecteren. In combinatie met de juiste actuatoren kan het systeem dan automatisch het licht uit doen als er niemand meer in de gang is of de politie waarschuwen in geval van rookontwikkeling.

Lees meer op Kennislink over sensornetwerken en slimme systemen:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/ambient-intelligence/sensornetwerk/index.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 juli 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.