Je leest:

Geen grey goo

Geen grey goo

Auteur: | 10 juni 2004

“Geen grey goo”, zegt Eric Drexler in het vakblad Nanotechnology. Het angstscenario waarin losgeslagen nanomachines zich vermenigvuldigen tot ze de planeet bedekken kan volgens de bedenker ervan, de ‘vader van de nanotechnologie’, de prullenbak in.

Elke nieuwe technologie heeft zo zijn doemscenario’s. Voor de nanotechnologie, het ontwerpen van machines ter grootte van moleculen, is dat de grey goo. Die zou bestaan uit nanobots met een hele simpele functie: materiaal om zich heen gebruiken om kopieën van zichzelf te maken. Als die ooit werden gemaakt, zou de hele biosfeer binnen de kortste keren uit het goedje bestaan.

Het idee van grey goo is vreemd genoeg verzonnen door iemand die ook wel “de vader van de nanotechnologie” wordt genoemd. In een paper in Nanotechnology zeggen Eric Drexler (Foresight Institute) en Chris Phoenix (Center for Responsible Nanotechnology) nu, dat het wel niet zo’n vaart zal lopen met de losgeslagen nanobots. Er zijn betere methoden om nanobots te kweken, die niet het risico van ongecontroleerde groei met zich meedragen.

“Het leek me belangrijk een worst-case scenario te schetsen,” aldus dr. Eric Drexler. bron: Foresight Institute

Een jaar geleden sprak de Britse kroonprins Charles zich openlijk uit tegen nanotechnologie – alle nanotechnologie. Hij was vooral bezorgd om de claim van milieubeschermers, dat nanomachines zich ooit als een plaag over de planeet zullen verspreiden. Charles vroeg wetenschappers van de Royal Society om zich over het probleem te buigen.

Charles’ uitspraken waren koren op de molen van nanohaters. Eric Drexler, die de term “grey goo” introduceerde in zijn boek Engines of Creation, wilde met het scenario aangeven dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met de nieuwe technologieën. Met het resultaat was hij minder tevreden. Nanotechnologie in zijn geheel wordt nu met de nek aangekeken, uit angst voor een nanoplaag. Maar onderzoekers zijn helemaal niet bezig met grey goo-ontwerpen. Veel belangrijker is het volgens Drexler’s paper, om bijvoorbeeld wapenontwerpers in de gaten te houden. Met de productiecapaciteit van nanotechnologie zouden die binnen no-time een wapenrace op kunnen starten.

“Uit de hand gelopen replicatie kan alleen maar het resultaat zijn van een bewust en moeilijk ontwerpproces, niet van een toevallig ongelukje”, zegt Chris Phoenix, medeauteur van de Nanotechnology-paper. De auteurs beschrijven ook hoe nanobots zich dan wél veilig kunnen vermenigvuldigen: in een mini-fabriek met lopende band. De onderdelen van de nanofabriek kunnen niet van hun plek af en verspreiden zich dus niet door het milieu. De nanobots uit de fabriek zijn weer niet in staat zichzelf te vermenigvuldigen. De fabriek kan makkelijk worden uitgeschakeld door de toevoer van grondstoffen te stoppen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.