In Nederland en België is op 1 augustus slechts een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. In het uiterste zuiden van België wordt 18% van de zonsdiameter door de maan bedekt. In het uiterste noordoosten van Nederland is dat 29%. Omdat de omstandigheden van een zonsverduistering van plaats tot plaats verschillen, begint de verduistering in het zuidwesten van Nederland al om 10.36 uur en in het Belgische Arlon pas om 10.43 uur. Het tijdstip van het maximum varieert ook, van 11.22 uur tot 11.28 uur. De verduistering eindigt tussen 12.08 uur (zuidwesten van België) en 12.21 uur (Groningen).
Het zichtbaarheidsgebied van de totale zonsverduistering van 1 augustus 2008. In de smalle blauwe strook is de verduistering totaal. Binnen de lichtblauwe en paarse lijnen gaat de zonneschijf gedeeltelijk achter de maan schuil. De totale verduistering begint om 11.23 uur Nederlandse tijd bij zonsopkomst in het noorden van Canada en eindigt om 13.20 u. Nederlandse tijd bij zonsondergang in China. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Kijk veilig!
Alleen tijdens de totale fase is het veilig om met het blote oog naar de verduisterde zon te kijken. Bij ons is de verduistering niet totaal, maar gedeeltelijk. Het zonlicht blijft letterlijk oogverlindend fel! Voor waarneming van een gedeeltelijke zonsverduistering moeten de ogen worden beschermd. Zonnebrillen, foto- en dianegatieven, cd’s, floppy’s of beroete glaasjes zijn zeer onveilig. Ze laten infrarood licht (warmtestraling) door. Daardoor wordt het netvlies als het ware gekookt – pijnloos, want in het netvlies zitten geen pijnzenuwen, maar de ‘eclipsblindheid’ is niet te genezen.
Donker lasglas nummer 14 en veraluminiseerd mylar voor zonne-observatie zijn ideaal om zonsverduisteringen mee te bekijken. De speciale ‘eclipsbrilletjes’ bevatten bijvoorbeeld Mylar en zijn te koop bij sterrenwachten en planetaria. De allerveiligste manier om naar een eclips te kijken is indirect. Dat kan door een zonsbeeldje met een kijker of verrekijker op een stuk wit papier te projecteren, of door het maken van een gaatjescamera (camera obscura). Prik hiervoor een gaatje in een groot stuk karton, laat het zonlicht daar doorheen vallen en projecteer zo een zonsbeeldje op enkele meters afstand op een tweede scherm.
De projectiemethode, waarbij het zonsbeeld achter een kijker wordt geprojecteerd op een stuk wit papier of karton, en waarbij het beeld wordt scherpgesteld met behulp van het oculair. bron: ESO. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Zie verder
- NovosibirskHuide.com: Live Eclipse 2008 Broadcasting (Novosibirsk)
- Live Eclipse (Novosibirsk)
- Live webcast group Taiwan (China)
- Exploratorium: Live webcast vanuit China (Engels)
- University of North Dakota (vanuit Xian, China)
- Lokale start, midden en eindtijden voor de zonsverduistering