Je leest:

Gecheckt door de Kentekenlijn

Gecheckt door de Kentekenlijn

Auteur: | 26 augustus 2008

De Politie Utrecht heeft samen met Dutchear BV de Kentekenlijn ontwikkeld. Hiermee kunnen agenten via hun mobiele telefoon voertuiginformatie opvragen zonder tussenkomst van de meldkamer. Doordat het systeem werkt met spraakherkenning en spraaksynthese kan de agent beide handen aan het stuur houden. Na een succesvolle testperiode zal de Kentekenlijn nu landelijk worden ingevoerd.

De meldkamer van de politie heeft het vaak veel te druk met noodgevallen om agenten op straat te kunnen voorzien van voertuiginformatie. Grote kans dat hierdoor auto’s zonder APK of zelfs gestolen auto’s ongestraft op de weg kunnen blijven. De Politie Utrecht heeft nu samen met Dutchear BV de Kentekenlijn ontwikkeld. Hiermee hebben agenten alleen nog hun mobieltje nodig om informatie op te vragen. Geen lange wachttijden meer voor de agenten in het verkeer en de meldkamer kan zich meer richten op 112-telefoontjes.

De Kentekenlijn is een informatielijn die agenten kunnen bellen wanneer zij een voertuig zien waarover zij meer info willen weten. De agent spreekt het kenteken in, waarna de computer de gegevens van de auto voorleest. Zo weet de agent binnen een mum van tijd welk type auto hij voor zich heeft, wie de eigenaar is, of de auto wel gekeurd en verzekerd is en of hij misschien gestolen is. Ook kan de agent een persoonsbevraging laten uitvoeren, zodat hij weet of de geregistreerde autobezitter misschien vuurwapengevaarlijk is.

Er zijn verschillende bestaande technieken samengevoegd om de Kentekenlijn te ontwikkelen. Het Envox platform maakt een echte dialoog met de computer mogelijk. Een agent die de Kentekenlijn belt geraakt in een vooropgezette dialoog waarbij de computer standaardvragen stelt. Nadat het opgenoemde nummerbord door de spraakherkenner is herkend, leest de Text-To-Speech-technologie de voertuiginformatie voor. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van vooraf opgenomen spraakopnames, maar genereert de computer zijn spraak automatisch op basis van elektronische documenten. De mogelijke antwoorden van de computer zijn voor deze toepassing namelijk veel te divers om allemaal van te voren in te spreken. Dan zouden bijvoorbeeld alle straatnamen en alle achternamen van Nederland ingesproken en opgeslagen moeten worden.

Normaalgesproken behandelt de meldkamer van de politie de aanvragen voor voertuiginformatie. Hier is alleen vaak geen tijd voor omdat het te druk is met 112-telefoontjes. Dankzij de Kentekenlijn hebben de agenten de meldkamer niet meer nodig om aan de benodigde informatie te komen.

De Kentekenlijn is verbonden met een aantal databases. De grootste is de kenteken registratie database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Hierin is alle voertuiginformatie opgeslagen. Daarnaast zijn er nog enkele andere databases betrokken die er onder andere voor zorgen dat alleen bevoegden toegang hebben tot de gevoelige informatie. Burgers hebben geen toegang tot de Kentekenlijn.

De afgelopen tijd is de Kentekenlijn uitgebreid getest door de Politie Utrecht. En met succes: de agenten zijn erg tevreden over het nieuwe systeem. Ze hoeven geen collega’s van de meldkamer meer te storen en kunnen hun handen aan het stuur en ogen op de weg houden. Bovendien werkt het systeem een stuk sneller dan de oude methode via de meldkamer. Al met al vragen de agenten via de Kentekenlijn vaker voertuiginformatie op. Momenteel wordt er gewerkt aan invoering van de Kentekenlijn bij de Politie Utrecht, waarna het systeem ook landelijk ingevoerd zal worden.

Zie ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/spraakherkenning.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.