Je leest:

Gastouderopvang beter voor kind

Gastouderopvang beter voor kind

Auteur: | 11 september 2008

Vergeleken met een kinderdagverblijf voelen kinderen zich bij een gastoudergezin meer ontspannen, veiliger en genieten ze meer. Reden om – in het belang van het kind – te investeren in deze vorm van kinderopvang, menen de onderzoekers. Helaas heeft het kabinet andere plannen.

Kinderen die opgevangen worden bij een gastouder voelen zich beter dan hun leeftijdsgenootjes in het kinderdagverblijf. Uit observaties Leidse gezinspedagogen blijkt dat in de gastouderopvang de kinderen meer ontspannen zijn, zich veiliger voelen en meer genieten van wat ze aan het doen zijn. Bij de gastouders was bovendien minder lawaai en waren er per begeleider minder kinderen in de groep aanwezig.

Wetenschapper Marleen Groeneveld en haar collega’s keken niet alleen naar het gedrag van de kinderen. Ze vergeleken ook de cortisolspiegels van de kinderen. De hoeveelheid cortisol in je lichaam geeft aan hoeveel stress je ervaart. Bij de gastouderopvang en de goede kinderdagverblijven bleken de kinderen niet gestresst: hun cortisolspiegel was net zo hoog als wanneer ze een dag thuis waren geweest bij hun ouders. Een kinderdagverblijf van slechtere kwaliteit zorgt wel voor stress bij de kinderen.

In 2004 hadden twee van de drie moeders met kinderen van nul tot twaalf jaar een baan van gemiddeld negentien uur per week. 87 procent van de moeders met kinderen tussen de nul en drie maakte gebruik van kinderopvang. Foto: Anissat

Aan het onderzoek deden in 26 kinderdagverblijven en 55 gastoudergezinnen mee. In totaal ging het om 116 kinderen van 1,5 tot 3,5 jaar, waarvan 71 bij een gastouder waren ondergebracht. Volgend jaar wil het kabinet bezuinigen door de vergoeding voor gastouders fors te verlagen. De verwachting is dat deze vorm van kinderopvang dan voor een groot deel zal verdwijnen. Een groot contrast met de bevindingen van Groeneveld en co: zij constateren dat het juist in het belang van het kind is om te investéren in gastouderopvang.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 september 2008

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.