Je leest:

Foto’s Aarde & Klimaat 2011

Foto’s Aarde & Klimaat 2011

Auteur: | 2 mei 2011

Hieronder zijn foto’s uit 2011 te zien die door de redactie als bijzonder bestempeld zijn.

Waar groeien de gewassen? (december 2011)

We zijn met zeven miljard mensen op aarde die allemaal gevoed moeten worden. De voedselproductie op wereldwijde schaal is ongelijk verdeeld en is sterk gegroeid in de laatste veertig jaar met maar liefst 70%. Land gebruikt voor akkerbouw zou al op 40% liggen.

Vroege inval winterweer (november 2011)

NASA

Eind oktober was het noordoosten van de Verenigde Staten al wit. Volgens diverse weerbureaus zouden we in Europa een koude winter krijgen. Het KNMI wijst dat echter van de hand.

Luchtverschijnsel in de Flevopolder (november 2011)

Anita Oosterbaan, met toestemming

Kennislink-bezoeker Anita Oosterbaan stuurde deze foto. Een horizontale wervelwind (vortex), volgens Rob Groenland, meteoroloog bij het KNMI. Een soort windhoos dus, alleen vindt de roterende luchtbeweging daarbij om een verticale as plaats, en zien we dan een slurf die reikt van het de wolkenbasis tot aan het aardoppervlak. De vortex bij Almere zat ingebed in een laag bewolking die zich zijdelings steeds verder uitbreidde vanwege inversie: het verschijnsel waarbij hogere luchtlagen warmer zijn dan de lagere, in tegenstelling tot normaal. Opstijgende warme lucht kan daardoor niet verder omhoog en verspreidt zich opzij.

Moderne mensachtige verspreidde zich snel over Europa (november 2011)

Chris Collins (NHM) and Torquay Museum

Uit onderzoek van dit stukje bovenkaak – gevonden in het Engelse Kent – hebben onderzoekers vastgesteld dat de anatomisch moderne mens zich 40.000 jaar al op de Britse eilanden had gevestigd. Het fossiel bleek bovendien overeen te komen met een soortgelijke vondst in Roemenië. Dat wijst erop dat de verspreiding van moderne mensachtigen over Europa veel sneller ging dan wetenschappers tot nu toe dachten.

Raadselachtige kleuren in grote meren (oktober 2011)

NASA

De grote meren op de grens tussen de V.S. en Canada leveren soms prachtige plaatjes op. In Lake Michigan (links) en Lake Huron (midden) zijn stromen van sediment te zien aan de zuidelijke kusten (lichtblauw) door de sterke winden, terwijl aan de westelijke kust van Lake Erie (rechtsonder) een algenbloei (groen) te zien is.

Rivier vol sediment in New York na Irene (september 2011)

NASA

Op 28 augustus kwam de orkaan Irene over New York heen. Regen en zware windstoten teisterden de stad, maar de schade viel uiteindelijk mee. Desalnietteman nam Hudson rivier grote hoeveelheden sediment mee naar de haven van New York.

Overlast door Chileense aswolk (juni 2011)

NASA

Op 4 juni barstte het Chileense vulkaancomplex Puyehue-Cordón Caulle uit. De aswolk steeg in no-time naar 15 km en verspreidde zich snel tot in Argentinië. Drieeneenhalf duizend mensen werden geëvacueerd. Vertragingen in het luchtverkeer kwamen voor in Argentinië, Chili, Brazilië, en zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland. Het Nederlands voetbalelftal moest zelfs de terugreis vanuit Zuid-Amerika naar Nederland wijzigen om niet dagenlang vast te zitten in Uruguay.

Kameeldoornbomen (mei 2011)

Frans Lanting/National Geographic

Het lijkt een schilderij, maar aan bovenstaande afbeelding is geen kwast te pas gekomen. De Nederlandse natuurfotograaf Frans Lanting fotografeerde bovenstaande kameeldoornbomen (Acacia erioloba) tijdens een zonsopkomst in het Namibische Naukluft Park. Op de achtergrond is een zandduin te zien. Het is een plek van superlatieven: de zandduinen langs de Namibische kust zijn de hoogste ter wereld (tot 355 meter hoog) en de woestijn (veroorzaakt door de Benguelastroom) is een van de oudste woestijnen op onze planeet. De koude oceaanstroom zorgt voor een vermindering van de neerslag, maar heeft wel een koele ochtendmist tot gevolg – daardoor is er in de woestijn toch nog genoeg vocht aanwezig om vegetatie te laten groeien.

Zandig Oman (mei 2011)

William L. Stefanov, NASA-JSC.

Een schitterend plaatje geschoten uit het ISSS ruimtestation op 16 mei. Te zien zijn hier langgerekte duinen met daartussen zoutvlakten in Oman. De wind is een noordwestenwind en komt uit Irak. Er is hier onvoldoende zand om ook de zoutvlakten op te vullen.

Groenlandse kloven (mei 2011)

courtesy of NASA/Michael Studinger

In 2009 lanceerde NASA de Icebridge onderzoeksmissie om het ijs op en rond de polen beter in de gaten te houden. Hier een schitterend shot vanaf Groenland, dichtbij de plaats waar een groot stuk van de Petermann gletsjer afbrak vorig jaar.

Meer lichtende nachtwolken (januari 2011)

Jan Erik Paulsen

Ooit van lichtende nachtwolken gehoord? Dit fenomeen is heel soms te zien na zonsondergang als wolken op 80-85 km hoogte nog net het laatste licht weerkaatsen. Het moet dan wel zeer koud zijn én er moeten deeltjes in lucht dwarrelen omgeven met een laagje ijs (oftewel ijswolken). In de laatste decennia worden deze wolken talrijker en helderder.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 mei 2011

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.