Je leest:

Fossielen in de stad: winnaar fotowedstrijd

Fossielen in de stad: winnaar fotowedstrijd

Auteur: | 30 maart 2011

Je struikelt er bijna over, letterlijk en figuurlijk: fossielen in de stad. Ze zitten in stoepranden, drempels, traptreden, muurtjes… De deelnemers aan de fotowedstrijd Stadsfossielen gaven hun ogen goed de kost en gingen op zoek naar het mooiste versteende leven in de stad.

J. en E. Weertz

Dit is ’m dan: de winnende foto van de wedstrijd Stadsfossielen, gemaakt door Jan en Els Weertz uit Terschuur. “Met geologie als hobby kunnen we eigenlijk geen stad meer bezoeken zonder naar fossielen te speuren in gevels, muurtjes, stoepranden en drempels”, aldus het echtpaar.

De prijs

Jan en Els Weertz winnen een exemplaar van De aarde voor in je binnenzak van Henk Leenaers.

De winnende foto is gemaakt tijdens een bezoek in Duitsland, in de Weserstraße in Rinteln. Daar is het gebouw van warenhuisketen Woolworth bekleed met gevelplaten van Oberkirchner Sandstein, afkomstig uit het Onder-Krijt (zo’n 135 miljoen jaar geleden). In de stenen zijn pootafdrukken van een drietenige roofdinosaurus te zien, waarschijnlijk een allosaurus. ‘Zo zie je maar, dat je voor dinosaurussporen echt niet ver hoeft te reizen!’

Ook in het gebouw van ESCO European Salt Company in Hannover (Sophienstraße) ontdekten de winnaars pootafdrukken van – vermoedelijk – de allosaurus. Op onderstaande foto zijn de pootafdrukken te zien, zij het iets minder duidelijk dan op de winnende foto.

J. en E. Weertz

Eervolle vermelding

Onderstaande belemniet werd gefotografeerd in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht, door Leendert van der Velden uit Amerongen. Het fossiel is ingesloten in een kalksteen met Jura-ouderdom.

Leendert van der Velden

Meer over stadsgeologie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 maart 2011
Heb je gevonden wat je zocht?
We zijn onze zoekresultaten aan het verbeteren. Jouw antwoord helpt ons hierbij.