Je leest:

Fossiele reuzenschorpioen ontdekt!

Fossiele reuzenschorpioen ontdekt!

Auteur: | 26 november 2007

Een nieuwe vondst van een reuzen-zeeschorpioen van 390 miljoen jaar oud met een geschatte lengte van 2,5 meter blijkt de grootste ooit gevonden te zijn.

Je moet er niet aan denken er één tegen te komen tijdens je vakantie aan de Middellandse Zee: een schorpioen van 2,5 meter! De Duitser Markus Poschmann kwam er wel één tegen, of in ieder geval een gedeelte ervan, maar dan in gesteente van 390 miljoen jaar oud. Hij vond een schaar die van een gigantische zeeschorpioen bleek te zijn. Schattingen aan de hand van de schaar resulteerden in een totale lengte van ongeveer 2,5 meter en hiermee is het de grootse schorpioen ooit gevonden. De vondst werd 20 november gepresenteerd door S. Braddy en collega’s in Biology Letters.

De grootte van de reuzenschorpioen vergeleken met die van de mens. Bron: S. Powell.

Huidige schorpioenen

Schorpioenen leven vandaag de dag in gebieden van 14° C en warmer. Ze behoren tot de klasse van de spinachtigen en er lopen er meer dan 1000 soorten van rond op de aardbol. Ze zijn over het algemeen kleiner dan 25 cm.

Onderzoeker en vinder Markus Poschmann met de schorpioenenschaar. Bron: M. Poschmann.

De schaar die in Duitsland werd gevonden was echter al 36.4 centimeter. Schattingen op basis van vergelijkbare soorten leverden een totale lichaamslengte van 233-259 centimeter op. Het is zelfs de grootste arthropode (een diergroep bestaande uit o.a. insecten, krabben en spinnen) ooit. De schorpioen behoort tot de soort Jaekelopterus rhenaniae en kwam voor in de wateren van de geologische Devoon periode, zo’n 360 tot 415 miljoen jaar geleden.

Een detailfoto van de schaar. De betanding is duidelijk zichtbaar. Bron: M. Poschmann.

De schorpioen leefde in de zee, maar mogelijk ook in brak water. De reden dat deze schorpioen zo groot is, is niet bekend. De onderzoekers denken dat het mogelijk te maken heeft met het grote voedselaanbod, het gebrek aan vijanden, het paringsgedrag en/of de competitie tussen schorpioenen.

Referentie:

Braddy S.J., Poschmann, M. and O.E. Tetlie, 2007. Giant claws reveal the largest ever arthropod. Biology Letters. doi:10.1098/rsbl.2007.0491

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 november 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.