Je leest:

Formula Zero: racen zonder roet

Formula Zero: racen zonder roet

Auteur: | 17 augustus 2009

Het licht ging bij Formula Zero op 20 augustus 2009 voor de tweede keer op groen! De TU Delft vertegenwoordigde Nederland in deze race voor karts op waterstof. Door te racen op waterstof in plaats van fossiele brandstoffen komt er geen CO2 vrij. De Formula Zero races zijn hiermee niet schadelijk voor het klimaat. Het studententeam uit Delft won vorig jaar ’s werelds eerste waterstofrace. Helaas zorgde motorpech dat zij na de eerste race moesten afhaken.

Dit introductiefilmpje geeft een idee waar Formula Zero over gaat: formuleracen, maar dan zonder schade aan het milieu. In augustus 2008 raceten de karts op waterstof voor het eerst tegen elkaar. Toen won het Greenchoice Forze team van de TU Delft de internationale race van teams uit België, Engeland, Spanje en de Verenigde Staten. Dit jaar stonden ze opnieuw aan de startlijn van vier races, beginnend op 20 augustus in Engeland. 23 Augustus ging de race verder in Nederland, 29 augustus in België en 3 september de laatste race in Spanje. Helaas kreeg het Nederlandse team hun kart na de race in Engeland niet meer aan de praat. Het wagentje barst namelijk van de splinternieuwe technologie, en die wil nog wel eens kapot gaan.

De wagen van het Delftse Forze team werkt, net als de andere wagens, op elektromotoren die worden aangedreven door een brandstofcel. Deze cel werkt op duurzaam geproduceerde waterstof. Schoner dan fossiele brandstoffen, want het enige dat uit de uitlaat komt is water. Lees in dit artikel hoe de waterstofkart van het Greenchoice Forze team in elkaar zit

De Greenchoice Forze kart in actie, vorig jaar tijdens een race langs de Erasmusbrug.

Er is veel internationale aandacht voor Formula Zero. Sterker nog, de organisatoren, twee Nederlandse ontwerpers, staan op het punt om met hun Formula Zero het keurmerk ‘FIA approved’ te krijgen. FIA staat voor Fédération Internationale de l’Automobile, de internationale federatie van verschillende nationale auto-, motorsport- en motorclubs. Hiermee zou een elf jaar oude droom van Eelco Rietveld, één van de oprichters, in vervulling gaan.

“In 1998 zaten we na een workshop duurzaam ondernemen met een biertje aan de bar. Toen zeiden we: ‘We gaan racen op waterstof!’ Nu worden we misschien een aparte wedstrijdklasse. Na Formula 3 en Formula 1 worden wij de overtreffende trap: Formula Zero.”

Voordat het zover is, moet de brandstofceltechnologie nog wel verbeteren. Nu blijft het nog bij karts. Maar Formula Zero moet uiteindelijk naar echte racewagens toe. Rietveld is hier optimistisch over en trekt de parallel met de verbrandingsmotor. “De verbrandingsmotor is al honderd jaar in ontwikkeling. We beginnen net aan de brandstofcel, wie weet waar we over tien jaar zijn?”

Tja, wie weet? Misschien viert Barrichello zijn overwinningen dan niet met een fles champagne, maar met een glaasje water uit zijn eigen uitlaat.

Lees meer op Kennislink:

Lees meer over Formula Zero:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 augustus 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.