Je leest:

Flavonolen kunnen helpen bij diabetes

Flavonolen kunnen helpen bij diabetes

Auteur: | 27 mei 2008

Helpt cacao tegen ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten? Direct bewijs daarvoor ontbrak tot nu toe. Malte Kelm van de universiteit van Aken testte de hypothese en behandelde een aantal diabetes patiënten met cacao. Het effect van de flavonolen in cacao is volgens de onderzoeker gelijk aan een combinatie van andere diabetesmedicijnen en lichaamsbeweging.

Hart- en vaatziekten vormen doodsoorzaak nummer 1 bij patiënten met diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes). Medicijnen tegen diabetes voorkomen deze complicaties van de ziekte meestal niet. Uit eerdere studies blijkt dat cacao met een hoge concentratie flavonolen wel een heilzame werking heeft. Flavonolen zijn moleculen met bloedverdunnende eigenschappen. Doordat het bloed dunner wordt, dalen de bloeddruk en daarmee de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De Journal of the American College of Cardiology publiceert die resultaten van Kelms onderzoek komende week.

Flavonolen zijn moleculen met bloedverdunnende eigenschappen. Ze zijn onder andere te vinden in cacao, rode wijn, thee en sommige soorten groenten en fruit.

Chocolademelk met veel flavonolen

Kelm onderzocht twee groepen diabetes patiënten. De ene groep kreeg cacao met een hoge concentratie flavonolen (321 mg per portie), terwijl de andere groep cacao met een lage concentratie flavonolen (25 mg per portie) consumeerde. De proefpersonen kregen de cacao binnen door drie maal daags (voor een periode van 30 dagen), speciaal door chocoladegigant Mars ontwikkelde, chocolademelk te drinken. Deze chocolademelk is niet te vergelijken met de Mars die de consument in de winkel vindt, want het drankje bevat aanzienlijk meer flavonolen.

De onderzoeker mat tijdens de 30 dagen een aantal keer de FMD (flow-mediated dilation) van de proefpersonen. Deze test meet in hoeverre de bloedvaten in staat zijn zich te verwijden bij een plotselinge toename in de vraag naar zuurstof en voedingsstoffen. Bij gezonde mensen wordt de verhoogde bloedtoevoer opgemerkt door de binnen bekleding van de bloedvaten (het endotheel). De endotheelcellen scheiden dan signaalstoffen af waardoor de bloedvaten ‘weten’ dat ze uit moeten zetten. Bij diabetespatiënten gaat er iets mis in het doorgeven van het signaal, waardoor de bloedvaten bij verhoogde bloeddruk toch nauw blijven.

De bekende repen van Mars zijn absoluut niet te vergelijken met de chocolade die voor dit onderzoek geproduceerd werd. De repen uit de supermarkt bevatten aanzienlijk minder flavonolen. Het is volgens Kelm dan ook niet de bedoeling dat alle diabetici nu extra chocolade gaan eten.

Niet meer chocolade eten

Cacao met een hoge concentratie aan flavonolen zorgt ervoor dat de bloedvaten zich beter kunnen verwijden. Na 30 dagen is de FMD waarde van diabetespatiënten zelfs gelijk aan die van gezonde proefpersonen. Onder proefpersonen die slechts een lage concentratie flavonolen binnen kregen, waren geen verbeteringen te zien ten opzichte van patiënten die helemaal geen cacao gebruikten. Kelm denkt dat de flavonolen de FMD waarde omhoog stuwen door de productie van stikstofverbindingen. Het zijn deze verbindingen die ervoor zorgen dat de bloedvaten zich verwijden.

De cacao, zoals die in het onderzoek werd gebruikt, is niet in de winkel te koop. Volgens Kelm is dat ook niet de bedoeling. “Het gaat ons om het gezonde bestanddeel van cacao, de flavonolen. Dat die toevallig in chocolade zitten, is bijzaak. Wij willen diabetici absoluut niet aanmoedigen om meer chocolade te eten.” Uiteindelijk is het de bedoeling om een medicijn te maken dat gebaseerd is op de werking van de heilzame flavonolen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 mei 2008

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.