Je leest:

Financieel afhankelijke man “eet vaker buiten de deur”

Financieel afhankelijke man “eet vaker buiten de deur”

Auteur: | 18 augustus 2010

Als een man minder geld verdient dan zijn vrouwelijke partner is de kans vijf keer zo groot dat hij vreemdgaat dan wanneer beide partners evenveel verdienen. Bij vrouwen werkt het precies andersom: de kans dat financieel afhankelijke vrouwen vreemdgaan is juist twee keer zo klein. Dat blijkt uit een zes jaar durende Amerikaanse studie.

Een duidelijke verklaring voor de ontrouw van de financieel afhankelijke man kan de auteur van de studie en socioloog Christin Munsch, doctor-in-spé aan de Cornell Universiteit, nog niet geven. “Verdient hij minder dan zijn vrouwelijke partner, dan zou hij zich bedreigd kunnen voelen in zijn gender identiteit doordat de traditionele rol van de man als kostwinnaar in het geding komt.”

Maar alleen inkomensverschil is volgens de studie niet genoeg reden om vreemd te gaan. Andere factoren zoals leeftijd, opleiding en tevredenheid over de relatie dragen ook bij. Munsch zegt: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat mannen die minder verdienen ongelukkiger zijn en daarom vreemd gaan, niet per se omdat ze minder geld verdienen.”

alvi2047, Flickr.com

Status quo

In de studie, die plaatsvond tussen 2002 en 2007, werden Amerikaanse koppels van 18 tot 28 jaar ondervraagd die meer dan een jaar getrouwd waren of samenwoonden. Gedurende het onderzoek moesten ze aangeven hoe trouw ze waren aan hun partners. En daaruit bleek maar weer het verschil tussen mannen en vrouwen als het op vreemdgaan aankomt.

De kans dat de financieel afhankelijke man vreemdgaat is maar liefst vijf keer zo groot als bij mannen die evenveel verdienen als hun partner. Bij financieel afhankelijke vrouwen daarentegen is deze kans juist twee keer zo klein. Die verhouding wordt nog lager als je het vergelijkt met de ontrouw van vrouwen die meer verdienen dan hun mannelijke partner: dan is de kans vier keer zo klein.

De kans dat financieel afhankelijke vrouwen vreemdgaan is juist een stuk kleiner dan bij vrouwen die meer verdienen dan hun man.
stevendepolo, Flickr.com

Munsch probeert het verschil als volgt te verklaren: “Vrouwen voelen zich niet bedreigd in deze situatie, het is de status quo. Maar nog belangrijker is dat financieel afhankelijke vrouwen minder vaak in de verleiding zouden komen om vreemd te gaan, en zelfs dan nog besluiten dat vreemdgaan het risico niet waard is. Worden ze immers gesnapt, dan staat hun onderkomen op het spel.” Waarom dat zelfde risico kennelijk geen rol speelt bij financieel afhankelijke mannen, geeft Munsch niet aan.

Wat wel vervelend is voor de vrouw is dat niet alleen mannen die minder, maar ook mannen die significant meer verdienen dan zijzelf vaker vreemdgaan dan mannen die evenveel verdienen. Volgens Munsch heeft dat vaak met het type werk te maken: lange dagen, veel reizen en hogere inkomens maken vreemdgaan makkelijker te verbergen.

Koppels waarbij de vrouw ongeveer driekwart van salaris van de man verdient zijn het beste af: in deze relaties is de kans dat de man vreemdgaat het laagst.

Eerlijkheid

Interessant detail is dat jaarlijks gemiddeld slechts 3,8 procent van de mannen en 1,4 procent van de vrouwen in de studie toegaf vreemd te zijn gegaan. Cijfers die sterk afwijken van getallen uit andere onderzoeken. Misschien moeten de Amerikaanse onderzoekers zich dan ook meer zorgen maken over de eerlijkheid van hun respondenten dan over hun overspelige gedrag.

Lees meer

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 augustus 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.