Je leest:

Filmfestival in de wetenschapspolder

Filmfestival in de wetenschapspolder

Auteur: | 17 september 2012

Het Science Park is misschien bekend bij studenten en wetenschappers, maar de meeste mensen weten er nog weinig vanaf. Om iedereen kennis te laten maken met het park werd er een filmfestival georganiseerd. Leer het park, de wetenschappers en de wetenschap kennen door middel van film, was het devies van SPAFF.

Afgelopen donderdag en vrijdag vond het SPAFF, het Science Park Amsterdam Film Festival plaats. Het festival is bedoeld ter promotie van het Science Park ‘voor zoveel mogelijk Amsterdammers’, zoals de site zegt. Veel mensen beseffen nog niet dat er in het eens zo sombere landschap een enorm universiteitsgebouw is geplaatst en dat het Science Park snel uitgroeit tot een groot centrum voor wetenschap.

Dus organiseerde het park een filmfestival. Films over alle vormen van bètawetenschap, want daar draait het op het Science Park om.

SPAFF

Een impressie van SPAFF

Als je aan komt rijden zou je niet denken dat er iets aan de hand is. Er staat een reclamebord met een grote poster die SPAFF aanprijst maar verder is er weinig te zien. Het is een herfstachtige dag en de bewolking en wind maken het Science Park er niet feestelijker op. Maar toch! Als je het uit golfplaten opgetrokken restaurant Polder binnenloopt, zie je het opeens: de ontvangsthal voor het festival. Vanaf hier zullen de filmliefhebbers zometeen begeleid worden naar hun film.

Vlakbij de historische binnenstad…
Stadsarchief Amsterdam

“Het SPAFF heeft als doel om het Science Park op de kaart te zetten; veel mensen weten nog helemaal niet wat er gebeurt op het park, wat voor verhalen daar allemaal bestaan. De open dag bestaat al, maar dit is een manier om nog meer mensen aan te trekken”, vertelt Hetty Vlug, directeur van het Science Park. Het park is nog niet zo bekend bij het grotere publiek; veel mensen weten geeneens dat de polder tegenwoordig vol staat, laat staan dat ze weten waarmee. Terwijl het toch een groot project is; de stad Amsterdam wil een enorm wetenschapscentrum creëren.

Het gebouw van de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam staat er inmiddels alweer een paar jaar, maar er zijn nog meer plannen, voor studentenwoningen bijvoorbeeld. De instituten die al lang op het Science Park zaten, zoals het deeltjesinstituut Nikhef en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), krijgen een makeover zodat de gebouwen er weer fris uitzien. “We hopen dat het Science Park nog aantrekkelijker wordt voor onderzoek, onderwijs én ondernemen”, zegt Vlug.

Het moderne Science Park, gewoon in Amsterdam.
fotopedia

Wetenschappers praten over films

En wat werkt er beter om publiek en bedrijven te trekken dan mooie films? Onder leiding van Jan van den Berg heeft de staf van het park, in overleg met de wetenschappers, een brede selectie van films over wetenschap gemaakt. Van vogelmigratie tot een Antarctische onderzoeksstations en van vreemde wiskundigen tot Higgs. Elke film werd ingeleid door een wetenschapper die zich verwant voelt aan de film of het onderwerp, wat natuurlijk een goed idee is; dan ontmoet het publiek ook de mensen achter de wetenschap en ontdekken ze dat het niet allemaal mannen in witte jassen zijn. Vooral bij de film over de zoektocht naar het Higgsdeeltje, waar het Nikhef intensief aan heeft meegewerkt, vertelt de directeur van het instituut voor en na de film gepassioneerd over het onderwerp.

Door telkens in Polder te verzamelen en met de hele groep naar de locatie van de film te wandelen, ontdek je veel van het Science Park. Het Amsterdam University College deed ook dienst als filmzaal, terwijl dit gebouw nog geeneens officieel open is. Zo kreeg het publiek een voorproefje van dit moderne gebouw, waarin uitmuntende studenten straks hun volledige potentie kunnen benutten.

Was SPAFF een succes? Hetty Vlug: “Gezien de positieve reacties en de grote belangstelling zullen we volgend jaar opnieuw een filmfestival mogen organiseren. Het is dus zeker geslaagd!” Het idee van een wetenschappelijke-filmfestival, op een wetenschappelijke plek, werkt blijkbaar goed. “We denken er zelfs over om dan ook het filmaanbod uit te breiden, met films van bedrijven op het Science Park, of youtubefilmpjes over wetenschap die gemaakt worden door studenten. Maar dat zullen we volgend jaar zien.” Tot dan.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 september 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.