Je leest:

Fijn gezinsleven helpt op de werkvloer

Fijn gezinsleven helpt op de werkvloer

Auteur: | 1 december 2009

Werknemers met een gezin presteren beter dan hun kinderloze collega’s. Dat komt omdat ze positieve energie meenemen van thuis. Maar zoals altijd is er een keerzijde: voor ouders van jonge kinderen of traditionele vaders gaat deze vlieger niet op.

Goed, we horen vaak genoeg dat het moeilijk is: een veeleisende baan en een veeleisend gezinsleven met elkaar combineren. En als de kinderen nog klein zijn, is dat ook vaak waar. Mannen en vrouwen zijn in die fase van hun leven bijvoorbeeld vatbaarder voor een burn-out.

Mama op het werk

Het ándere grote werk-en-privé-issue is de kwestie van de werkende moeder. Nederland blinkt uit in het aantal vrouwen dat in deeltijd werkt. Dat is geen verrassing, als je je realiseert dat veel mensen vinden dat mama niet fulltime hoort te werken. Toch blijkt uit de onderzoeken van Ten Brummelhuis en Van Steenbergen dat de zorg-werk-combi juist voor alle betrokkenen gunstig kan uitpakken. Dat een werkende moeder een slechte moeder is, lijkt dus een vooroordeel.

Maar daarna houden de moeilijkheden op, ontdekte de Utrechtse promovenda Lieke ten Brummelhuis. Sterker nog: een werknemer die het fijn heeft thuis en in zijn vrije tijd leuke dingen doet met zijn gezin, doet het op zijn werk beter dan de kinderloze collega’s. Volgens Ten Brummelhuis komt dat omdat de positieve energie van thuis, op kantoor wordt omgezet in betere prestaties.

Een uitzondering op deze vrolijke boodschap zijn mannen die er traditionele normen en waarden op na houden. Als ze thuis, tegen deze ideeën in, toch flink ‘moeten’ meehelpen met de zorg voor de kinderen, leidt dat op het werk sneller tot emotionele uitputting – een voorstation van de burn-out. Vrouwen en moderne mannen hebben daar geen last van.

Iedereen profiteert

Ten Brummelhuis is niet de enige onderzoeker die tot de conclusie kwam dat privéleven en werkprestaties elkaar kunnen versterken. De Leidse organisatiepsycholoog Elianne van Steenbergen constateerde in 2008 aan de hand van interviews dat in het gunstigste geval, werknemers hun baan en hun gezin zo combineren dat zowel de baas als de kinderen ervan profiteren. En als de zorg-werk-combi toch stress oplevert, dan helpt sociale steun van collega’s, ontdekte de Tilburge promovenda Geertje van Daalen vorig jaar.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 december 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.