Je leest:

Fields Medal-winnaar valt opnieuw in prijzen

Fields Medal-winnaar valt opnieuw in prijzen

Auteur: | 19 september 2006

De 31-jarige wiskundige Terence Tao heeft kort na elkaar twee prestigieuze prijzen gewonnen. Op 22 augustus van dit jaar won hij de Fields Medal en op 19 september won hij de MacArthur Fellowship.

De 31-jarige wiskundige Terence Tao heeft kort na elkaar twee prestigieuze prijzen gewonnen. Op 22 augustus van dit jaar was hij een van de vier winnaars van de Fields Medal, het hoogst haalbare in de wiskunde. Op 19 september viel hij opnieuw in de prijzen: hij is een van de 25 winnaars van de MacArthur Fellowship. De MacArthur Fellowship wordt sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan mensen die uitzonderlijke prestaties in hun werk leveren. Het werkterrein doet er niet toe. Wetenschappers, schrijvers, kunstenaars, docenten, ondernemers: allemaal kunnen ze in aanmerking komen voor de MacArthur Fellowship. De prijs – 500.000 dollar, uitgereikt in vier termijnen over vijf jaar – is een bekroning van talent en een aanmoediging voor mensen om creatief met hun vak bezig te zijn.

De winnaars van de MacArthur Fellowship worden altijd in september bekend gemaakt. Jaarlijks ontvangen twintig tot dertig personen de MacArthur Fellowship. Op de lijst van genomineerden voor dit jaar stonden twintig wiskundigen, waaronder Andrew Wiles, die wereldberoemd werd met zijn bewijs voor de Laatste Stelling van Fermat. De enige wiskundige die in de prijzen viel, was Terence Tao.

Terence Tao

Snelle carrière

Als negenjarig jongetje volgde Terence Tao al wiskundecolleges op de Flinders University in Australië. Op tien-, elf- en twaalfjarige leeftijd nam hij deel aan de Internationale Wiskunde Olympiade. Hij won hierbij achtereenvolgens een bronzen, een zilveren en een gouden medaille. Terence Tao staat in de IMO-geschiedenis als jongste deelnemer met goud ooit. Zijn bachelor-diploma haalde hij toen hij zestien jaar was en een jaar later slaagde hij voor zijn master. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Hij promoveerde op de Princeton University toen hij 21 jaar was. Al op 24-jarige leeftijd werd hij hoogleraar aan de University of California in Los Angeles.

Tao is nu 31 jaar oud. Hij sleepte al vele prijzen in de wacht. In het juryrapport van de Fields Medal, die Tao vorige maand won, werd hij geroemd vanwege zijn vermogen om problemen die tot de moeilijkste worden gerekend, op te lossen. Tao was verrast dat hij in aanmerking was gekomen voor de MacArthur Fellowship: hij kende de prijs wel, maar had de prijs niet in verband met wiskunde gebracht.

Een van de vele vondsten van Tao gaat over ‘mooie rijen’ in de rij priemgetallen. Samen met Ben Green heeft hij aangetoond dat in de rij priemgetallen eindige rekenkundige rijen van willekeurige lengte kunnen voorkomen. Dit was een zeer opzienbarend resultaat, waarover Pieter Moree in 2004 een artikel schreef voor Kennislink, zie de links hieronder.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 september 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.