
3D-printers die borden en boekenkasten uitprinten, een 4D-bar met geur-dj en meer iPhones dan in een Apple-store. Dit en nog veel meer vind je op 9 oktober tijdens de Night of the Nerds, het eerste galafeest speciaal voor de 3.0 jongere. Want tegenwoordig is het verschil tussen nerds en doorsnee jeugd niet meer zo groot.
Tenminste, de interesses van nerds en andere jongeren liggen niet meer zo ver uit elkaar. Uit sociologisch onderzoek blijkt dat de nerd zelf nog steeds niet erg hot is. Maar dat wat de nerd kan, weet en uitvindt des te meer. Nerds snappen technologie. Ze begrijpen computers, processors en software. Ze doorgronden de magische wereld van eentjes en nulletjes. En in een samenleving waar (computer)technologie sinds de pc-revolutie van de jaren tachtig en de internetrevolutie van de jaren negentig steeds belangrijker is geworden, is die kennis goud waard.
Nieuwe technische snufjes
Juist die dingen die nerds ooit een slechte reputatie opleverden – urenlang naar een computerscherm staren, een wereldwijd online netwerk van vrienden onderhouden – zijn vandaag de dag normaal geworden. Ken jij nog veel mensen zónder een Facebook-, Hyves- of Twitter- pagina? Op de Night of the Nerds is aandacht voor zulke nieuwe technologische ontwikkelingen; ontwikkelingen die vroeger misschien alleen nerds zouden interesseren.
Neem bijvoorbeeld augmented reality. Dat draait om het toevoegen van computerbeelden aan echte beelden: de wereld krijgt als het ware een nerd-laagje over zich heen. Het klinkt behoorlijk nerdy, maar veel mensen vonden het leuk tijdens het schaatsen op de Olympische Winterspelen. Toen liep er tijdens spannende wedstrijden een lijn op het ijs mee, die aangaf waar de nummer 1 van het klassement op dat moment schaatste (zie filmpje hieronder). Zolang iemand voorlag op die lijn, stond hij virtueel bovenaan. En dat was toch echt augmented reality.
De toepassingen van augmented reality zijn legio. Een goed voorbeeld is Layar, een augmented reality browser. Ontwikkelaar Jeroen Meijer, die ook een praatje geeft op de Night, bouwde mee aan dit programmaatje voor de mobiele telefoon, waarmee je extra lagen over de werkelijkheid kan leggen. Je zet de camera van je mobiel aan, richt op een plein, gebouw, of wat je maar wilt, en je ziet allerlei extra informatie op je scherm verschijnen. Dat kan van alles zijn: afbeeldingen of filmpjes die op die locatie door iemand gemaakt zijn, informatie over eetgelegenheden in de buurt, of de Funda-gegevens van het huis dat te koop staat.
In het begin zullen het misschien vooral de nerds zijn die laagjes gaan uploaden. Maar als het met augmented reality net zo gaat als met Google en Facebook, staan we over vijf jaar allemaal nieuwe laagjes aan de wereld toe te voegen.
Deze videoclip van een Franse hip-hop artiest en elektronica DJ brengt het idee van augmented reality mooi in beeld.
Versleten kleren
Is het nerd-zijn definitief uit de donkere zolderkamer gekropen? Misschien niet allemaal, maar nerdy onderwerpen zijn zeker populair. Menno Keij, een muziekdocent en dj die een clinic geeft op de Night of the Nerds, reist dankzij zijn technische interesses heel Nederland door. “Samen met mijn collega Peter Versluis geef ik workshops op het gebied van audio en video op middelbare scholen in het hele land. Vloeiend draaiende techniek is hierbij erg belangrijk en daarom besteden we veel aandacht aan de inrichting van onze laptops.” Keij gaat dan ook nergens naartoe zonder zijn MacBook.
En hoe zit het met dat laatste stereotype, dat van nerdy uiterlijk en het totale gebrek aan sociale vaardigheden? Voor Keij gaat dat beeld in ieder geval niet op. “In de uiterlijke en sociale kenmerken van de nerd kan ik me niet vinden. Thuis zit ik vaak in versleten kleren en met een bril op mijn neus achter de computer. Maar als ik workshops geef, naar feestjes ga of bij klanten op bezoek ben, zie ik er netjes uit en doe ik lekker sociaal.”
Interviews op Kennislink
Om alvast in de stemming te komen voor Night of the Nerds, vind je de komende weken op Kennislink een aantal interviews met de ‘nerds’ achter de schermen. Bijvoorbeeld met Menno Keij, die je met een clinic ‘Elektronische Muziek’ zal leren je eigen beats aan elkaar te mixen.
Lees meer over ‘wetenschappelijke activiteiten’ op Kennislink:
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/nemo/wetenschapsmuseum/techniekmuseum/index.atom?m=of", “max”=>"8", “detail”=>"minder"}