Je leest:

Extreme droogte bedreigt Amazonegebied

Extreme droogte bedreigt Amazonegebied

Auteur: | 31 oktober 2005

In Brazilië is groot alarm geslagen wegens extreme droogte in het Amazonegebied. Rivieren hebben hun laagste stand bereikt in vijftig jaar. Honderdduizenden mensen zijn van de rivieren afhankelijk voor voedsel, drinkwater en transport.

Beelden van luchthappende vissen en bootjes op uitgedroogde rivierbeddingen gaan de wereld over. Rivieren die normaal tientallen meters diep zijn, kunnen nu gemakkelijk te voet worden overgestoken. Het zou gaan om de meest extreme droogte in het Amazonegebied in vijftig jaar. In juni, juli en augustus, op het zuidelijk halfrond de winter, is veel minder regen gevallen dan normaal. Massale vissterfte kan nog voor jaren gevolgen hebben voor de voedselvoorziening. Ook wordt gevreesd voor ziektes als cholera en hepatitis door het drinken van vervuild water.

Het Amazonegebied is normaal gesproken rijk aan water.

Geïsoleerd

Nu al zijn de bewoners van het zeer dun bevolkte Amazonegebied zwaar getroffen. In grote delen zijn de dorpelingen voor alles afhankelijk van de rivier. Ze drinken ervan, halen er hun vis uit en irrigeren er hun land mee. Bovendien zijn in het grootste deel van de Amazone, een gebied van anderhalf miljoen vierkante kilometer, geen wegen, waarmee de scheepvaart de enige vorm van transport is. Volgens cijfers van het Braziliaanse leger zijn zeker 160.000 mensen geïsoleerd geraakt omdat de rivier geheel of gedeeltelijk is drooggevallen.

De lokale bevolking verplaatst zich per boot.

Noodtoestand

Voor de Braziliaanse president Luis Ignacio Lula da Silva komt de ramp boven op de politieke problemen die hij de afgelopen maanden heeft ondervonden wegens corruptie in zijn partij. Nadat de gouverneur van de deelstaat Amazonas alarm sloeg heeft Lula militairen ingezet, die met helikopters en terreinwagens de geïsoleerde gebieden proberen te bereiken. De federale regering heeft 11 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp. Er is vooral gebrek aan levensmiddelen, water en medicijnen. In zestig dorpen en steden is de noodtoestand afgekondigd.

Uitzonderlijk veel bosbranden in het Amazonegebied.

Ontbossing

Als oorzaak van de droogte wijzen deskundigen op de ontbossing in het Amazonegebied, met name in Peru. De meeste door droogte getroffen rivieren ontspringen in dat gebied en monden uit in de Amazone, met ruim 6.500 kilometer lengte de grootste rivier ter wereld. Daarnaast zouden de bosbranden in het Amazonegebied zelf een rol spelen. Vorige maand werden niet minder dan honderdtachtig brandhaarden geteld. Een andere factor zou de opwarming zijn van de Atlantische Oceaan, die ook het grote aantal orkanen zou veroorzaken die dit jaar het Caribisch gebied treffen.

Overigens melden weerkundigen dat een extreme droogte vaak voorafgaat aan een periode van overstromingen. Die zouden dan in 2006 beginnen, maar dat is voor veel mensen mogelijk al te laat.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Radio Nederland Wereldomroep (RNW).
© Radio Nederland Wereldomroep (RNW), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 31 oktober 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.