Je leest:

Extra groenten en fruit beschermen niet tegen kanker

Extra groenten en fruit beschermen niet tegen kanker

Auteur: | 26 november 2004

Mensen die 400 gram fruit of groente per dag eten hebben een even grote kans op kanker als mensen die slechts 120 gram eten. Fruit en groenten verlagen wel de kans op hart- en vaatziekten met 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Prof Walter Willett van Harvard Medical School (Journal National Cancer Institute, 3 nov, 2004).

Willett combineerde gegevens van twee bekende Amerikaanse studies naar het verband tussen voeding en ziekten, de zogeheten Nurses’ Health study en de Health Professionals Follow-up study. In deze grote, langlopende studies worden respectievelijk vrouwelijke en mannelijke verpleegkundigen gevolgd.

De Harvard onderzoekers analyseerden het voedingspatroon van 110.000 verpleegkundigen van 1984 tot 1994. In 1998 werd vervolgens gekeken welke mensen kanker danwel hart- en vaatziekten hadden gekregen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn verrassend. Op basis van eerdere onderzoeken werd algemeen aangenomen dat 5 porties fruit en/of groenten per dag het kankerrisico kunnen reduceren. Een portie is ongeveer 80 gram.

Pieter van ‘t Veer, hoogleraar Humane Voeding in Wageningen: ’Ik ben niet direct van mijn stuk gebracht. De meetmethode met vragenlijsten moet zo simpel zijn dat hij door veel mensen kan worden ingevuld, maar daardoor heb je een grote kans op misclassificatie, dat is bekend. Mensen die op anderhalve portie uitkomen, zitten vaak dichter bij de 2. Mensen die in de categorie 5 vallen, zitten soms eigenlijk in 4. Misschien zijn de verschillen minder groot dan gedacht.’

Aan de andere kant zijn er wel meer recente onderzoeken met dezelfde uitkomst. Vorig jaar bracht het Wilhelmina Kanker Fonds (KWF) een rapport uit waarin op basis van de meest recente onderzoeken werd geconcludeerd dat groenten en fruit iets minder belangrijk lijken, en dat overgewicht juist een grotere rol speelde dan men vermoedde. Misschien zijn mensen die groenten en fruit eten dus gewoon minder vaak te dik, en krijgen ze daarom minder kanker.

Van ‘t Veer: ’Het Wereld Kanker Onderzoeksfonds is nu bezig met meta-analyse van duizenden onderzoeken die er op dit gebied zijn verschenen, en de resultaten daarvan komen ergens in de tweede helft van 2005. Daar zitten dus studies waarin geen effect wordt gevonden, en studies die wel effect zien. Op grond daarvan ontstaat dan hopelijk het broodnodige totaalbeeld waaruit je kunt afleiden welke verschillen er zijn tussen de de studies, en wat de reden is van die verschillende uitkomsten. Pas dan is het mogelijk om grip te krijgen op het gewicht van een enkel onderzoeksresultaat.’

Dit artikel is een publicatie van Bionieuws.
© Bionieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 november 2004

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.