Je leest:

Explosie en ruis genomineerd voor Descartesprijs

Explosie en ruis genomineerd voor Descartesprijs

Auteur: | 22 november 2002

Bij de finalisten van de EU-Descartesprijs waren dit jaar ook Nederlandse wetenschappers. Eén project, gecoördineerd door de Universiteit van Amsterdam, leidde tot de ontdekking dat gamma-uitbarstingen de krachtigste explosies zijn in het universum, op die van de Big Bang na. Een ander project, waar de Universiteit Leiden bij betrokken was, maakte belangrijke vorderingen in het onderzoek naar kwantumruis.

De Europese Unie wil met de Descartesprijs samenwerking in wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Verder beloont de jury ook wetenschappelijke projecten die aan burgers ten goede komen en bijdragen tot de competitiviteit van Europa. De prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt, dit maal in het Europees Patentbureau in München. Naast de ceremonie zal daar worden gesproken over het ‘intellectuele eigendom’ over de bevindingen van onderzoekers.

De Italiaans-Nederlandse satelliet BeppoSAX, ingezet voor de lokalisering van gamma-uitbarstingen. (klik op foto voor groter formaat)

Explosies na Big Bang

Edward van den Heuvel van de Universiteit van Amsterdam werkte voor zijn onderzoek aan gamma-uitbarstingen samen met onderzoeksteams van SRON en NASA/MSFC. Buitenlandse collega’s kwamen onder meer uit Rome, Kopenhagen en Cambridge. Het onderzoek bevestigde de theoretische voorspellingen dat gamma-uitbarstingen (GRB – gamma-ray bursts) de krachtigste explosies zijn in het universum, op die van de Big Bang na.

Gamma-uitbarstingen ontstaan in veraf gelegen melkwegstelsels, waar sterren in een hoog tempo worden gevormd, en zenden energierijke stralingen uit. Van den Heuvels ontdekking is onder meer te danken aan Italiaans-Nederlandse satelliet BeppoSAX. Deze satelliet lokaliseerde de gamma-uitbarstingen, waardoor kon worden aangetoond dat de uitbarstingen de explosieve dood van massieve sterren betekent. De gamma-uitbarstingen blijken geschikte detectoren om de vorming van sterren in de prille kosmos te kunnen opsporen.

Prof. dr. Han Woerdman van Quantum Optics & Quantum Information in Leiden.

Kwantumruis gebruikt

Telecommunicatiesystemen ondervinden hinder van zogenaamde kwantumeffecten, nauwelijks meetbare en onvoorspelbare verstoringen die optreden op subatomair niveau. Het ACQUIRE-consortium, waar de Leidse wetenschapper Han Woerdman deel van uitmaakte, deed onderzoek naar mogelijkheden om de kwantumruis te omzeilen.

Kwantumruis verstoort en remt de snelheid van gegevensoverdracht in een telecommunicatieverbinding, maar is bij slim gebruik juist in te zetten als datadrager. Het consortium ontwikkelde onder meer de eerste elektro-optische toestellen ter wereld die gebruikmaken van kwantumeffecten. ACQUIRE bestudeerde ook processen die aan de basis liggen van kwantumruis bij halfgeleidende lasers.

ACQUIRE werd gecoördineerd door dr. Elisabeth Giacobino van de universiteit Pierre et Marie Curie, Parijs in samenwerking met onderzoeksteams uit Groot-Brittannië, Duitsland, en Italië.

Dit artikel is een publicatie van Marco van Kerkhoven.
© Marco van Kerkhoven, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 november 2002
Heb je gevonden wat je zocht?
We zijn onze zoekresultaten aan het verbeteren. Jouw antwoord helpt ons hierbij.