Dit zegt sociologe Marianne van Bochove. Ze onderzocht voor haar proefschrift de ervaringen van expats uit verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en India. Van Bochove vergeleek daarbij hun bindingen met die van migranten uit ‘klassieke’ groepen: Surinamers, Turken en Marokkanen met een middenklassenstatus.

De expat
Wat bleek? In tegenstelling tot het populaire beeld van de kosmopolitische expat die probleemloos de wereld rondreist, hebben ook deze ‘kennismigranten’ vaak moeite om zich aan hun nieuwe leefomgeving aan te passen, zo ontdekte Van Bochove.
Integreren in praktische zin (bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werken en het verenigingsleven) lukt meestal wel, maar net als veel Surinaamse, Turkse en Marokkaanse migranten ervaren expats Nederland als een tamelijk gesloten gemeenschap. Daardoor vinden ze het moeilijk om zich hier echt thuis te voelen.
Bindingen van de traditionale ‘arbeidsmigrant’
Omgekeerd moet ook het beeld van de ‘klassieke’ arbeidsmigrant – zoals de vroegere gastarbeiders en hun nakomelingen – bijgesteld worden, benadrukt de sociologe. Vaak wordt gedacht dat deze migranten, die in tegenstelling tot expats vaak aangeduid worden met de term allochtoon, zich in een spagaat bevinden tussen Nederland en hun herkomstland.
Maar in plaats van met Nederland, voelen veel Surinamers, Turken en Marokkanen zich vooral verbonden met de stad waarin zij wonen. Net als kennismigranten hebben zij bovendien ook bindingen die nationale grenzen overstijgen, bijvoorbeeld op basis van een gedeelde religie, huidskleur of levensstijl.
Open samenleving
Van Bochove concludeert dat een selectief migratiebeleid – gericht op het binnenhalen van kennismigranten en het buitensluiten van als kansarm beschouwde migranten – averechts kan werken, omdat veel kennismigranten een voorkeur hebben voor een open samenleving waar ruimte is voor diversiteit.

Hoewel er dus qua opleidingsniveau gemiddeld genomen best grote verschillen zijn tussen expats en ‘gewone’ arbeidsmigranten, komen hun ervaringen met integreren in Nederland op sociaal vlak enigszins overeen. En voelt de eerste groep zich het meest thuis in een omgeving waar ook de nodige andere niet-Nederlandse bevolkingsgroepen zijn.
Lees meer op Kennislink over integratie:
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/integratie/index.atom", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}