In 1952 werd Alan Turing gearresteerd op beschuldiging van ‘liederlijk gedrag’. Hij kreeg de keuze tussen gevangenisstraf of chemische castratie. Turing, die homoseksuele contacten met een man had ‘opgebiecht’, koos voor het laatste. In 1954 pleegde hij op 41-jarige leeftijd zelfmoord.
‘’Alan Turing is op een werkelijk gruwelijke manier behandeld,’’ aldus gisteren premier Brown op de website van 10 Downing Street. ‘’Wij bieden onze excuses aan. Alan had zoveel beter verdiend.’’ Eerder hadden duizenden mensen, onder wie schrijvers en activisten voor homorechten, een petitie ondertekend waarin werd aangedrongen op officiële excuses.
In andere omstandigheden zou Alan Turing na de oorlog zijn uitgeroepen tot held van de Britse natie wegens zijn succes bij het kraken van Duitse codeboodschappen. Turings systeem kreeg de naam de Bombe, waarmee hij met succes de strijd aanging met de Duitse Enigmamachines, die ‘onkraakbaar’ heetten te zijn. Het betreft een Duitse uitvinding tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog.

‘Zonder Alan Turings uitmuntende bijdragen, zou de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog mogelijk anders zijn verlopen,’ schrijft premier Brown. Maar in plaats van met roem werd Turing overladen met schande. Hij werd ontslagen bij het afluistercentrum GCHQ, omdat hij als homo gold als een ‘veiligheidsrisico’. Bovendien had hij na zijn arrestatie een strafblad, onaanvaardbaar voor een rijksambtenaar. Enkele ondertekenaars van de petitie hebben koningin Elizabeth gevraagd Turing postuum te verheffen in de adelstand. Na de oorlog werkte Turing enige tijd aan de universiteit van Manchester aan de ontwikkeling van computers.
In een park in Manchester staat een standbeeld van Turing. Time Magazine riep hem in 1991 uit tot een van de honderd ‘belangrijkste mensen van de twintigste eeuw’. Hij geldt als een van de grondleggers van de moderne computertechnologie.
Bron: Het Parool