Tot voor kort was het alleen mogelijk om op basis van het DNA te bepalen van welk continent een persoon afkomstig is. Bij mannen was het in een enkel geval ook mogelijk om (op basis van kenmerken op het y-chromosoom) de regio te bepalen. Nadeel hierbij is dat deze methode misleidende resultaten kan geven. Het is namelijk niet mogelijk om te bepalen of er in de voorgeschiedenis van een persoon genetische vermenging tussen regio’s heeft plaatsgevonden. Bovendien is het met behulp van het y-chromosoom überhaupt niet mogelijk om de regio van een vrouw te bepalen, vrouwen hebben namelijk twee x-chromosomen.
Aan het DNA profiel van een persoon valt steeds meer af te lezen. De nieuwste ontdekking is dat met autosomale DNA-kenmerken de Europese regio van een onbekende persoon kan worden vastgesteld.
Toekomstmuziek
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een nieuwe methode ontwikkeld om iets over de Europese regio van een onbekende persoon te weten te komen. De onderzoekers maakten hierbij gebruik van autosomale DNA-kenmerken. Dit zijn kenmerken die niet specifiek zijn voor het mannelijk of vrouwelijk geslacht en die dus voor iedereen gebruikt kunnen worden. Zo wordt het voor het Nederlands Forensisch Instituut straks mogelijk om binnen Europa onbekende daders te pakken op hun DNA-kenmerken. Dit komt niet alleen van pas in toekomstige zaken, maar kan ook een grote rol gaan spelen bij nooit opgeloste misdrijven. Terwijl alle sporen doodlopen, kan er nog wel een DNA profiel aanwezig zijn waar vroeger minder aan afgelezen kon worden.
In de toekomst kan het Nederlands Forensisch Instituut nog meer informatie uit DNA materiaal halen. Hiermee kunnen niet alleen toekomstige zaken opgelost worden, maar kunnen ook nooit opgeloste misdaden opnieuw bekeken worden.
Maar voordat het zover is, moet de techniek nog wat verbeterd worden. De regio van herkomst wordt op dit moment bepaald met grote hoeveelheden autosomale DNA-kenmerken. Hiervoor is veel onbeschadigd DNA-materiaal nodig. En dat is in de forensische praktijk vaak niet voor handen. De onderzoekers zullen het moeten doen met weinig en soms zelfs gedeeltelijk afgebroken stukken DNA. Zij gaan de komende tijd puzzelen om erachter te komen wat het minimale aantal autosomale DNA-kenmerken is wat je nodig hebt om de Europese regio van een onbekende persoon te bepalen. Op die manier hopen de onderzoekers in de toekomst betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de Europese regio van personen, op basis van kleine hoeveelheden DNA.
Zie ook:
- Misdaad en menselijke evolutie (Kennislinkartikel van Cicero)
- DNA voor de rechtbank (Kennislinkartikel van Natuurwetenschap en Techniek)
- DNA als bewijsmateriaal (Kennislinkartikel van Mens en Wetenschap)
- Daders pakken op oogkleur (Kennislinkartikel)
- Absoluut bewijs is altijd verdacht (Kennislinkartikel van Bionieuws)
- Afrikaanse wortels zoeken met DNA (Kennislinkartikel van Koninklijk Instituut voor de Tropen)